Gıda israfına belediye cezası

Gıda israfına belediye cezası

ABD'nin Seattle kentinde belediye, gıda israfına karşı yeni bir önlem olarak çöplerinde yiyecek oranı yüzde 10'dan fazla olanlara ceza kesme kararı aldı

ABD'nin Washington eyaletinde yer alan Seattle kentinde belediye gıda israfını önleme için yeni bir adım attı. Belediye tarafından alınan kararla, çöplerindeki yiyecek oranı yüzde 10'dan fazla olan şehir sakinlerine ceza kesilecek. Uygulama dünyada bir ilki teşkil ediyor. 
 
Seattle Belediyesi bölge sakinlerinden gıda artıklarını gübre olarak kullanmalarını istiyor. Gıda artığı belli bir oranı geçen ev ve işyerlerine ceza kesmeye hazırlanıyor.
Belediye mecilisinin çıkardığı karara göre çöpünden belli orandan fazla gıda atığı çıkan ev ve iş yerleri ceza ödeyecek.
 
Seattle Belediyesi Kamu Hizmetleri birimi, önümüzdeki yıldan başlayarak altı ay boyunca, çöpünde en az yüzde 10 oranında gıda atığı veya kağıt ürünleri tespit edilen bölge sakinlerini uyaracak.
 
CEZA 1 TEMMUZ'DA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK
 
Kurala uyulmazsa tek kişilik evlerin faturalarına 1 dolarlık ceza eklenecek. Belediye çalışanları tespit ettikleri ihlalleri bilgisayar sistemiyle donatılmış çöp kamyonalarında derhal kaydedecek ve detaylı ceza faturası kesecek.
 
Seattle Times'ta yer alan habere göre, söz konusu yasa gereğince ev ve işyerlerinin yüzde 10 sınırını geçmemeleri gerekiyor. Fakat daha büyük ticari kuruluşlar, önce iki defa uyarılacak gereği yapılmazsa 50 dolarlık ceza kesilecek ve ayrıca Belediye müfettişleri çöp kutularını rastgele denetleyebilecek.
Seattle Belediyesi, cezalardan elde edilecek geliri 2015'te yüzde 60 oranında geri dönüşüm sağlamak için kullanmayı amaçlıyor. 2013'te geri dönüşüm oranı yüzde 56 düzeyindeydi.
 
Bölge sakinleri bu uygulanmanın işe yararlığı konusunda farklı düşünceler sahipler. Yasanın uygulanmasıyla yıllık 38 bin ton ilave gübre elde edilmesi bekleniyor.
 
Seatle Belediyesi Kamu Hizmetleri, çöp denetiminin ve ceza işlemlerinin "minumum maliyet"le ve uzun vadede çöp sahasının daralacak olması nedeniyle tasarruf sağlanarak yürtülebileceğini ileri sürüyor. Yasa Seattle Belediye Meslisi'nde tüm üyelerin oyuyla kabul edildi. 
 
Dünya bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.