Gıda alışverişinde bu maddelere dikkat!

Gıda alışverişinde bu maddelere dikkat!

Değişen yemek yeme alışkanlıkları insanların sağlığını tehdit ediyor. Hazır gıda tüketimlerinde özellikle ‘nişasta bazlı şeker’ tüketimine dikkat!0

Artık yemek yeme koşulları farklılaştı. Özellikle AVM’lerin insan hayatında büyük bir yer edinmesiyle birlikte her geçen gün “hazır gıdalar” ve aynı şekilde “dışarda beslenme” alışkanlıkları da arttı.

Şeker pancarından elde edilen doğal şeker yerine maliyeti düşürmek için kullanılan mısır şurubu sağlığı tehdit ediyor. Ambalajlı gıdalarda ürünün raf ömrünü uzatmak, tatlandırmak gibi pek çok amaçla kullanılan mısır şurubunun yani bilinen adıyla Nişasta Bazlı Şeker’in (NBŞ) sağlığa ciddi oranda zararı var.

Peki gıda alışverişi yaparken nelere dikkat etmeli?

 1- Aldığınız ürünün içindekiler bölümünde sadece “şeker”(sakaroz) yazıyorsa bu doğal şekerle üretilmiş bir üründür. Vücudumuzun belli oranda doğal şekere de ihtiyacı var.

2- Eğer, içindekiler bölümünde glikoz şurubu, fruktoz şurubu, mısır şurubu ve aspartam gibi ibarelerle karşılaşıyorsanız bu ürünlerde yapay tatlandırıcı kullanılmıştır.

3- Bu tatlandırıcıları, karaciğerimiz algılayamaz. Böylece karaciğerimiz beyne tokluk hissi gönderemez. Bu da insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı uyandırır. Karaciğerimiz tatlandırıcıyı algılayamadığı içinde parçalayıp enerjiye dönüştüremez. Yağ olarak vücudumuzda depolar.

4- Mısır şurubu; obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, pankreas kanseri, kolesterol gibi birçok hastalığa yol açıyor.

5- “Paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalar, meyve suları ve pastane ürünleri…” sanılanın aksine sadece market raflarında değil, pastane vitrinlerindeki göz alıcı tatların da mimarı artık mısır şurubu oldu. Ürünlerinizi alırken NBŞ mi yoksa pancar şekeri mi kullanıldığını sorabilirsiniz.

6- Kalorisi düşük diye tercih ettiğimiz yapay tatlandırıcılı diyet ürünleri de sağlığı tehdit ediyor. Yapılan araştırmalara göre diyet içeceklerde kullanılan tatlandırıcılar bel bölgesinde yağlanmaya neden oluyor.

7- En büyük risk grubunu ise ne yazık ki okul çağı çocukları kapsıyor. Çocukların elini uzattığı her yerde ambalajlı ve sağlıksız ürünlere çok kolay ulaşılıyor. Bu durumda bireylerin çocukları bilinçlendirip bu ürünlerden uzak tutması gerekiyor.

TRT Haber

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.