Gezegene yerleşmek isteyenler için özel iletişim projesi

Gezegene yerleşmek isteyenler için özel iletişim projesi

NASA, gezegenler arası iletişim için yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor

Verileri yeryüzünde, uzak mesafelere aktarmak için yüksek kapasiteli fiber kablolardan faydalanıyoruz. Ancak günün birinde gezegenden gezegene dolaşan bir tür haline gelirsek, yeni iletişim tekniklerine ihtiyacımız olacak.

Uzayda fiber kabloları kullanamayacağımız açık, bu yüzden Nasa gezegenler arası iletişimi sağlayacak yeni bir iletişim sistemi geliştiriyor. Laser Communications Relay Demonstration (veya kısaca LCRD) adındaki bu teknoloji, verileri bir ışık sinyaline dönüştürüyor. Böylece veri, uzayda rahatça aktarılabiliyor. Işığın önüne çıkacak sis, bulut ve gezegenin kavisi gibi engeller bulunmadığından veri, kolayca iletiliyor. Bu sistemle ulaşılan veri hızı, radyo frekansını kullanan iletişim sistemlerinden 10-100 kat daha hızlı ve daha önemlisi, lazerli iletişim daha küçük ve hafif bir donanımla çalışıyor.

LCRD, 2013'teki bir uydu görevinde başarılı bir testten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na 2021'de eklenecek. Böylece uydu, Kaliforniya ve Hawaii'deki istasyonlarla gigabit hızında iletişim kurabilecek. Nasa'nın teknolojinin ömrünü ve güvenilirliğini test etmesi birkaç yıl sürecek.

LCRD yetkilisi Dave Israel, bu teknolojinin "uzay iletişiminde devrim yapacağını" söylüyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.