Gerçek hayat

“Hayal ile tesellidir gönül meyl¬-i visal etmez
Gönülden taşra bir yar olduğun aşık hayal etmez.” (Fuzuli)

Hayal etmeyi nasılda güzel dile getirmiş Fuzuli.İnsan en çok ne zaman hayal kurar hiç düşündünüz mü? Başımızı yastığa koyduğumuzda hayal kurarız en çok.Yani uyumadan önce.Bazen kendimizi dünyanın öbür ucunda düşünürüz,bazen sevdiklerimizi düşünürüz,bazen de gerçek sevgiliyi düşünürüz.Yani tek gerçek olan Allah’ı düşünürüz ve O’na ulaşmayı hayal ederiz.Tıpkı Divan Edebiyatı aşıkları gibi…Belki de imkansızı düşünüyoruz ama hayallerin gerçek olan kısmı da bu değil mi zaten?Gerçek aşık hiçbir zaman sevgiliye kavuşma isteği duymaz onun hayali daha yakıcı ve daha güzeldir.

İnsan kendini nerde ne zaman ve kiminle görmek isterse o şekilde hayal kurar.bu aslında o kadar güzel bir şey ki.Yani hayatta o şeyi belki yaşayamayacaksınız ama o hayallerinizde hayat buluyor.İnsan hayatta bir çok şey ister ve bunun hayalini kurar bir kısmı hayat bulur bunların bir kısmı da hayal denizimizde yerini alır.Ama hayat bulamayanlar için kendini üzmemeli insan.Çünkü hayaller gerçekleştiği için değil,hayal olarak kaldığı için güzeldir.

Her ne kadar atalarımız “aç tavuk kendini buğday ambarında görür” demiş olsalar bile o tavuk aç olduğu için değil güzel bir hayal kurmak için kendini buğday ambarında düşünmüştür. Tavuğun o hayali buğday dolu ambardan daha güzeldir bence.

Hayal kurmak bir inşaatın temelini atmaya benzer. Önce kafanızda bir proje çizersiniz sonra onun bir maketini yaparsınız sonrada bunları hayata uygulamak için adım atmaya başlarsınız. Bunların sağlam olup olmaması sizin o hayale ne kadar inandığınıza bağlıdır. Kimi zaman “imkansız” dersiniz ama bir de bakmışsınız ki bir gerçeğin tam ortasında bulmuşsunuz kendinizi. Eğer çokta imkansız bir hayal kurmuşsanız yani asla gerçekleşmeyecek bir hayaliniz varsa bırakın gerçekleşmesin siz onu hayal ederek yaşamışsınızdır aslında .

Aşıklar bile hayal ile avunurken, sevgiliye bu hayal ile kavuşurken biz niye bu hayallerin gerçekleşmesi için diretiyoruz ki? Hem kalbimiz gerçeklerden çok hayallerle dolu bence.Her gece gözlerimizi hayallerle kapatıp gerçeklerle açıyoruz bu kurduğumuz hayallerin bir gün gözümüzü açtığımızda gerçek olmayacağı ne malum ki…

Necla Enser

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum