Geniz etinden korkun

Geniz etinden korkun

Geniz eti büyümesi çocuklarda sık görülen ve zamanında tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilen bir erken çocukluk dönemi rahatsızlığıdır. Tedavinin yapılması çocuğunuzun sağlıklı gelişimi açısından son derece önemli.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası çocuklarda geniz eti ve yaratabileceği sorunlarla ilgili açıklama yapıyor. 
 
Her insanda bulunan geniz eti çocuklarda bazen önemli bir sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Özellikle yuvaya giden çocukların sürekli olarak birbirlerini enfekte etmeleri sonucu geniz eti büyümesinin sıklığının son yıllarda artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Üst solunum yolları nefes alma esnasında sürekli olarak mikroorganizmalarla temas halindedir. Nazofarenks denilen geniz bölgesinde mukoza altında, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok sayıda lenfoid oluşumlar mevcuttur. Pasif sigara içiciliği; yani anne babanın sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturuyor” diyor. 
 
Geniz eti çocukların yüz yapısını değiştirebiliyor 
Geniz eti iki ana nedenle sorun yaratıyor. Birincisi; çok büyüdüğünde mekanik olarak genizi kapatıyor ve tıkayıcı uyku apnesi denilen uykuda solunumun duraklamasına kadar varan ciddi problemler yaratıyor. İkinci neden ise; tıkayıcı özelliğinden bağımsız olmak üzere geniz eti mikroplarla istila edildiğinde bir çöplük gibi onların büyümesine ortam hazırlıyor. Bu durum, geniz etinin yerleştiği anatomik bölüm tam bir kavşak olduğundan, üst ve alt solunum yollarında tekrarlayan enfeksiyonlara sebep oluyor. Problemin uzun sürmesi ise çocuklarda yüz yapısını değiştirmeye kadar varabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Kazkayası “Bu problem uzun sürerse çocuklarda uzun ve ince yüz yapısı, yüksek damak, üst çenenin öne doğru büyümesi, ağızın sürekli açık olması hali, bozuk dişler ve göz altlarında çöküklükle karakterize “adenoid yüz” denilen tipik bir yüz ifadesi ortaya çıkıyor” diyor.
 
Birçok rahatsızlığı da beraberinde getiriyor
Geniz eti nedeniyle yaşanan bu sorunlar çocuklarda tıkayıcı uyku apnesi, üst solunum yolu direnç sendromu, horlama, burun tıkanıklığı ve buna bağlı ağız solunumu, dikkat dağınıklığı ve buna bağlı ders başarısında azalma, huzursuzluk ve asabiyet, gece altına işeme, yutma ve konuşma bozukluğu, tat ve koku almada azalma, orta kulakta sıvı toplanması, işitmede azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme ve gelişme geriliği, pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, orta kulak iltihabı, sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit, ses teli iltihabı, akciğer iltihabı gibi çeşitli problemlere yol açıyor. 
 
Çocuklar ameliyat günü taburcu ediliyor
Doğru tanı konduğunda her yaşta ameliyat yapılabiliyor. Dünya literatüründe 1 yaşından itibaren bu ameliyatın yapıldığını belirten Prof. Dr. Kazkayası “Eskiden anestezinin komplikasyonlarından daha fazla çekinildiği için 3 yaş sonrası kriter olarak kullanılmakta idi. Bugün daha modern tıbbi cihazlar ve yeni nesil anestezi ilaçları ile çocuklarda daha güvenli cerrahi yapılabilmektedir” diyor. 
 
Geniz eti ameliyatı hemen hemen bütün dünyada çocukluk döneminin en sık yapılan cerrahi işlemidir. Ameliyat yaklaşık 8-10 dakika kadar kısa sürüyor ve çocuk hastalar gün içinde taburcu ediliyor. Çocuklar ameliyatın ertesi günü normal yaşantılarına devam ediyor. Prof. Dr. Kazkayası oluşabilecek olumsuz faktörler ve enfeksiyon kapma riskinden ötürü çocukların en az bir hafta süreyle okula gitmemelerini öneriyor. 
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.