Genişbant internet abone sayısı 35 milyona ulaştı

Genişbant internet abone sayısı 35 milyona ulaştı

Bakan Elvan, "Yılın ilk çeyreğinde bilişim sektöründe büyüme devam etti. Genişbant internet abone sayısı 35 milyona, 3G mobil abone sayısı 51 milyona ulaştı" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bilişim sektöründe büyümenin yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirterek, genişbant internet abone sayısının 35 milyona, 3G mobil abone sayısının 51 milyona, mobil abone sayısının ise 70,1 milyona ulaştığını bildirdi.

Bakan Elvan, AA muhabirine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan, bilişim sektöründe 2014 yılı birinci çeyrek raporunu değerlendirdi.

Bilişim sektörünün 2003 yılından itibaren her yıl istikrarlı büyüyen bir sektör haline geldiğini ifade eden Bakan Elvan, "2014 yılı birinci çeyrek verilerine bakıldığında, sektörde büyümenin devam ettiği görülüyor. Genişbant internet abone sayısı 35 milyona, 3G mobil abone sayısı 51 milyona, mobil abone sayısı ise 70,1 milyona ulaştı. Sektördeki sürekli büyüme durumu, bilişim sektörünün gittikçe daha fazla istikrar kazanmasının bir sonucudur" dedi.

Sektördeki tüm göstergelerin yukarıya doğru gittiğini anlatan Elvan, genişbant abone sayısında son çeyreğe göre yüzde 7,36, mobil abone sayısında yüzde 0,7, 3G mobil abone sayısında ise yüzde 3,4’lük artışlar yaşandığını kaydetti.

Mobil internet kullanan abone sayısının 26,4 milyona yükseldiğini ve son çeyreğe göre yüzde 9,5 arttığını dile getiren Elvan, M2M (Makineler arası iletişim) abone sayısının ise  2,2 milyona çıkarak, bir önceki döneme göre yüzde 10 arttığını ifade etti.

"Fiber optik ağ uzunluğu 234 bin kilometre’’

Genişbant internet altyapısını sağlayan fiber optik kablo uzunluğunun 234 bin kilometreye ulaştığını kaydeden Elvan, "Türkiye'nin 66 bin kilometrelik karayolu ağının neredeyse 4 katı, fiber optik kablo ağına ulaştık" dedi.

"İnternet Türklerin vazgeçilmezleri arasına girdi’"

Bakan Elvan, 2003 yılından itibaren yapılan yatırımlar sonucunda internet kullanımının hızla yaygınlaştığını ve vazgeçilmezler arasına girdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"2014 yılı birinci üç aylık dönemde toplam mobil trafik hacmi yüzde 10 artarak 47,2 milyar dakika olarak gerçekleşti. 2014 yılı birinci üç aylık dönemde toplam SMS sayısı yüzde 22 artarak yaklaşık 34,4 milyar oldu. Bir önceki dönemde aylık ortalama mobil kullanım 330 dakika iken 2014 birinci çeyreğinde 331 dakika ile Türkiye Avrupa’da en fazla mobil telefon görüşmesi yapan ülke olma rekorunu sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde toplam mobil genişbant internet kullanım miktarı kişi başı mobil internet kullanım miktarı yüzde 19,8 artarak 52 bin 359 TByte olarak gerçekleşti."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.