Genelkurmay Başkanı Akar: Asker şehirde olmamalı

Genelkurmay Başkanı Akar: Asker şehirde olmamalı

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, askerin Güneydoğu'da terörle mücadele için giderek yoğun bir şekilde şehir mücadelesinin içine sokulmasına karşı çıkıyor.

PKK’nın Güneydoğu’da yaptığı terör eylemlerini artırmaları sonucu, hükümetin askeri giderek daha yoğun bir şekilde işin içine çekmesine Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar karşı çıktı. Haber Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün imzasını taşıyor. 

Gazetelerin Ankara Temsilcileri, bir habere imza atıyorsa, hele kime dayandırdığını da açıkça ortaya koyuyorsa o haberin arkasında her iki isim de duruyor demektir. Son günlerin en önemli haberlerinden birine Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi Erdem Gül imza attı. Yaptığı haber ise askerin giderek terörle mücadelede daha etkin bir şekilde işin içine sokulması ile ilgili.

Erdem Gül'ün haberine göre, "Genelkurmay Başkanı Akar, 'Askerin şehirlerde operasyonlara girmesinin doğru olmadığını' bizzat ifade etti."

 

VE ŞEHİRDEKİ O TANK

Askerin şehirlerdeki operasyonların dışında kalma haline son verilmesi olarak da yorumlanan tank görüntülerinin en önemlisi geçen hafta Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşandı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve PKK’lilerle çatışmaların yaşandığı operasyonlar ilk kez tank desteğiyle yapıldı. 

Daha önce de tank görüntüleri olmasına karşın Silvan’da tanklar bizzat operasyonlarda yer aldı. Bu operasyon nedeniyle ilk kez bir şehir merkezinde tank görüntüsü ortaya çıkarken, askerin de sivil şehir merkezlerindeki operasyonlarda görünürlüğü gerçekleşti. Bu nedenle şehirlerde yaşanan çatışma sürecinin boyutunun büyüyüp askerlerin de dahil olduğu değerlendirildi.

HULUSİ AKAR KONUŞTU

Bu tartışmaların arasında, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın şehirdeki tank ve başka bazı görüntülerle askerin şehir merkezlerindeki çatışmaya girdiği izlenimi konusundaki yaklaşımı Ankara kulislerinde dile getirildi. Askeri çevrelerden edindiğiniz bilgilere göre Akar’ın askerin şehirde operasyonlarda yer almasından duyduğu rahatsızlığı şu şöyle dile getirdiği belirtiliyor:

Asker şehir merkezlerindeki operasyonlarda olmamalı. Çünkü asker çok farklıdır. Askerin eğitimi ve yetiştirilmesi onun operasyonlardaki bakışının farklı olmasını sağlar. Askerin eğitimi, refleksleri, algılaması çok farklıdır. En önemlisi de askerin bir operasyon halinde hedef tanımları da farklıdır, hedef algılaması da. 

Asker doğası gereği operasyonlarda siviller gibi hareket etmez. Onun hedefleri vardır. Üstelik sivil vatandaşla sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle şehir merkezlerindeki operasyonlarda askerin yer alması doğru değildir. Şehir merkezlerindeki operasyonları polis ve jandarma yapmalıdır. Asker ancak şehir dışındaki operasyonlarda yer almalı.

Bu yaklaşıma karşın hükümetin seçime doğru daha da artma eğilimi gösteren kent merkezlerindeki çatışmalarda askerin de yer alması görüşünde olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.