Gençlerin de beyni yaşlanıyor!

Gençlerin de beyni yaşlanıyor!

Beyin fonksiyonlarının yavaş yavaş kaybolmasına beyin yaşlanması deniliyor.

 İlginç olan, beyin yaşlanması sadece yaşlılarda değil gençlerde de görülebiliyor. Beyin yaşlanması; unutkanlık, odaklanma ve konsantrasyon bozukluğu, dikkatsizlik, tahammülsüzlük gibi belirtilerle kendini belli ediyor.
 
Gençlerde beyin yaşlanması sebeplerinin hipertansiyon, uykusuzluk, radyasyon ve bazı vitamin eksiklikleri olduğunu söyleyen Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Doğru beslenmeyle serbest radikallerin beyne etkileri azaltılabiliyor

Dengesi bozulmuş serbest radikaller, yeniden normal yapıya dönüşmek için sürekli başka moleküllere saldırarak elektron alır ya da verir. Böylece vücudumuzdaki her hücre günde ortalama 10 bin serbest radikalin saldırısına maruz kalır. DNA, oluşan saldırılarla günden güne zarar görür. Hücre yenilenmesi DNA'yı, sıfırdan yenileyemez. Serbest radikaller nedeniyle hasar gören DNA, her yenilenmede giderek yaşlanmış haliyle bir sonraki hücreye nakledilir.

Serbest radikalleri uygun gıdalarla ne kadar azaltabilirsek beyin ve vücut yaşlanmasını, buna bağlı olarak da unutkanlık başta olmak üzere birçok hastalığı yenmemiz ya da yavaşlatmamız mümkün olabilir. Üstelik bu durum yalnızca yaşlılarda görülmüyor. Hipertansiyon, vitamin eksiklikleri, uykusuzluk, havasız ve sağlıksız ortamlarda çalışma, elektromanyetik aletlerin yaydığı dalgalar gibi daha birçok neden gençlerde bile beyin yaşlanmasına neden olabilir.

Beyin dostu gıdalar

B vitaminleri, C ve E vitamini ile kafein tüketimi beyin sağlığımız için büyük önem taşır. Ayrıca balık yağı, çay, çikolata, yaban mersini, ıspanak, böğürtlen, çilek, brüksel lahanası, kara lahana, erik, brokoli, pancar, portakal, kırmızı üzüm, kırmızı dolmalık biber, kiraz, kivi, patlıcan, domates ve salatalığın da bolca tüketilmesi faydalıdır.

Beden ve zihin egzersizleri beyni olumlu etkiliyor

Bilimsel araştırmalar her gün yarım saat düzenli yürümenin bile, bunama hastalıklarını, beyin yaşlanmasını azalttığını ve beyin yorgunluğunu giderdiğini göstermiştir. Zihin antrenmanları da, beyin hücreleri (nöronlar) arasında yeni bağlantıların oluşmasını sağlar. Zihinsel egzersizleriyle zinde tutulan beynin işleyişi güçlenir. Buna ek olarak, bir müzik aleti çalmak da hem stresinizi azaltır hem de beyninizi güçlendirir.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.