'Gençlerimizi Türkçemiz konusunda bilinçlendirmemiz önem arz ediyor'

'Gençlerimizi Türkçemiz konusunda bilinçlendirmemiz önem arz ediyor'

İnönü Üniversitesi Rektörü Kızılay, Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'ndaki konuşmasında "Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi Türkçemiz konusunda bilinçlendirmemiz büyük önem arz etmektedir." dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, "Yayılmacı anlayışla çalışan milletler, diğer toplumlara kendi dillerinin ve kültürlerinin değerlerini aşılamaktadır. Bu noktada özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi Türkçemiz konusunda bilinçlendirmemiz büyük önem arz etmektedir." dedi.

Prof. Dr. Kızılay, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 9. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, milleti koruyan, kenetleyen en önemli gücün dil olduğunu belirtti.

Dilini unutan ulusların millet olma bilinçlerini yitirmeye mahkum olduklarını ifade eden Kızılay, dili olmayanın milletinin de olmadığını söyledi.

Kızılay, dili bozulan milletlerin dağılacağını savunarak şöyle devam etti:

"Türk milleti olarak bin yılları aşan bir devlet geleneğinden söz edebiliyorsak bunu köklü ve kadim bir dil olan Türkçemize borçluyuz. Kültürlere ve medeniyetlere saldırılar önce dil ile başlar. Dil korunamadığında diğer bütün değerleri korumak güçleşir. Günümüz dünyasında işgaller artık emperyalizm ile yapılmaktadır. Yayılmacı anlayışla çalışan milletler, diğer toplumlara kendi dillerinin ve kültürlerinin değerlerini aşılamaktadır. Bu noktada özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi Türkçemiz konusunda bilinçlendirmemiz büyük önem arz etmektedir."

Kültürün bir parçası olan dilin değişen dünya şartlarından etkilenmesinin normal olduğunu anlatan Kızılay, önemli olanın dildeki yeniliklerin ve değişimlerin dilin kurallarına uygun şekilde yapılması olduğunu dile getirdi.

Kızılay, zengin bir söz varlığı bulunun Türkçenin konuşma, edebiyat ve bilim için yeteri kadar sözcüğe sahip olduğuna işaret ederek "600 bini aşan söz varlığına sahip Türkçemizin fakir bir dil olduğu iddiasında bulunanların iyi niyetinden şüphe etmek gerekir." dedi.

Üç gün sürecek sempozyuma çok sayıda akademisyen katlıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.