Gençlerimize şiddeti, silahı, önerenlere karşı bizim önerimiz iş, aş, eğitim

Gençlerimize şiddeti, silahı, önerenlere karşı bizim önerimiz iş, aş, eğitim

İçişleri Bakanı Soylu "Gençlerimize şiddeti, silahı, önerenlere karşı bizim önerimiz iş, aş, eğitim, huzurla yaşanan güvenli kentler olacak Doğu ve Güneydoğumuzun sorun alanı olarak tarif edilmesine asla izin vermeyeceğiz." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile geldiği Van Ferit Melen Havaalanı'nda Vali İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı. 

Soylu, beraberindekilerle Van kahvaltısı yaptıktan sonra esnaf ziyaretinde bulundu, vatandaşlarla sohbet etti.

Van Valiliği'ni ziyaret eden Soylu, burada yaptığı açıklamada, geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır ve Mardin'de çeşitli temaslarda bulunduklarını, bu günde Van'ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Van'da esnaf ziyareti sırasında insanların sevgi seline, sıcaklığına ve büyük samimiyetine tanıklık ettiklerini ve bundan büyük mutluluk duyduğunu anlatan Soylu, "Bu şunu gösteriyor; Vatandaşımız her şeyin farkında. Ülkemizin huzurlu, mutlu, ekonomik açıdan büyümesi ve yükselmesini sağlayabilecek bir anlayışın nasıl gelişebileceğinin farkında. Yine 15 Temmuz'un oluşturduğu bu büyük atmosferin devam etmesinin ve bunun bu ülkenin hedeflerine ulaşmasının en önemli yolu olduğunun farkında. Bu yaklaşık bir saattir yaptığımız ziyaretin bize bıraktığı intiba budur. Yapacağımız çok şey var. Getirilecek çok hizmet var. Üzerine düşmemiz gereken çok mesele var. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. Biz millet olma halimizi devam ettiren bir anlayış söz konusu." değerlendirmesini yaptı

"Demokrasi sadece bir seçim yöntemi değildir"

"Demokrasi sadece bir seçim yöntemi değildir. Yönetime vatandaşı, sivil toplumu kattığınız ölçüde demokrasi güçlenir." diyen Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Demokrasinin güçlendiği yerde hukuk, adalet, ekonomi, zenginlik ve refah güçlenir. Uzun zamandır ülkemizde ve Ortadoğu coğrafyasında etkinliğini arttırmaya çalışan terörün esas hedefi aslında tam da budur. Demokrasiyi etkisizleştirmek, hukuku, siyaseti baskılamak böylece kendisini tek egemen güç olarak dayatmak. Terörün karakteristik özelliği de tam da budur. Terör sadece can kaybı getirmez. Terör fakirlik, geri kalmışlık, adaletsizlik, hakların gaspını getirir. Bu itibarla 65. Hükümet olarak FETÖ, PKK, YPG, KCK gibi bütün terör örgütlerine karşı başlattığımız topyekün mücadele hareketinin bir ayağı güvenlik güçlerimizin kahramanca verdiği mücadeledir. Dışarıda soğuktan adım atmakta zorlanıyoruz ama bugün eski 25 derecede vatanımızın evlatları, huzurumuz, güvenliğimiz, esenliğimiz, rahat adım atabilmemiz için nöbet başındalar, terörle mücadeledeler, sınırlarımızı koruyorlar, bulundukları bölgenin güvenliğini sağlıyorlar.

Bir diğer ayak da ekonomik kalkınma hamlemizdir. Geçtiğimiz eylül ayında Başbakanımızın Diyarbakır'da açıkladığı yatırım teşvik paketi bu sürecin ilk meşalesidir. Şu anda yürüttüğümüz saha çalışması sadece bir terörle mücadele ya da buna ait bir güvenlik çalışması değildir. Bununla birlikte bir bölgesel ekonomik kalkınma hamlesi ve bunun bir kampanyaya dönüştürülmesi hareketidir. Hükümetimizin bu hamlesi özellikle sonuç alacak insanlarımızı rahatlatacak ve bu kalkınma hamlesiyle işsizliğe ekonomik birçok meseleye çözüm üretecek bir harekettir."

"Terörün tasfiyesi işsizliğin çözümüdür"

Bu ülkenin mutluluğu hak ettiğini vurgulayan İçişleri Bakanı Soylu, "Terörün tasfiyesi işsizliğin çözümüdür. Gençlerimize şiddeti, silahı, dağa çıkmayı, kardeş katlini önerenlere karşı bizim önerimiz iş, aş, eğitim, huzurla yaşanan, altyapısı tamamlanmış, modern dünyanın tüm imkanlarına sahip güvenli kentler olacaktır. Doğu ve Güneydoğumuzun sorun alanı olarak tarif edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Doğu ve Güneydoğu'yu bir sorun alanı olarak tarif edenler aslında terör akıllarına bir zemin hazırlamaktadırlar. Bu ülke mutluluğu hak eden bir ülkedir. Hükümetimiz bu noktada ülkemizin her noktasında eksikliği giderme kararlılığındadır." ifadelerini kullandı. 

"Devletin imkanlarını teröristlere verenlerden kurtuluyoruz"

Süleyman Soylu, belediyelere yapılan görevlendirmelerle teröre destek verenlerden ülkenin kurtarıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Artık belediyenin devlet kaynaklarını dağdaki teröristin hizmetine veren maşalardan, belediyeden teröriste maaş veren, belediyenin iş imkanlarını askerimizin, polisimizin, vatandaşımızın huzuruna karşı hendek kazmak için kullanan içimize sızmış hain mihraklardan birer birer kurtuluyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamu bürokrasinin her noktasına sızmış olan FETÖ/PDY belasından kurtuldukça, bunların unsurlarını temizledikçe terörle mücadelemiz daha da güçlenmektedir. Dolayısıyla bu şer odaklarının akıbeti yakındır ve akıbet onlar için hayır değil şerdir.

"Yaklaşık 400'e yakın mülki idare amiri 15 Temmuz'dan sonra görevden alındı"

Bakan Soylu, gazetecilerin, FETÖ/PDY'den hakkında soruşturma yürütülen Konya'nın Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı'nın, Gümüşhane Vali Yardımcılığı görevine atanmasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

"Yaklaşık 400'e yakın mülki idare amiri FETÖ/PDY'den bu süreç içerisinde 15 Temmuz'dan sonra görevden alınmıştır." bilgisini veren Soylu, şunları kaydetti:

"Bizim toplam 919 kaymakamımız var. Bu 919 kaymakamımızın bahsettiğim bölümünün büyük bir bölümü kaymakamdır, bir bölümü validir, bir bölümü vali yardımcısıdır. İlçelerimizde hakkaten bu dönem içerisinde bir boşluk meydana gelmiştir. Ama yine bir devlet sürekliliği anlayışı içerisinde kimisini vekaleten, kimisinin başka bir ilçeyi yönetmesiyle beraber bugüne kadar götürdük. Altını çizerek söylüyorum; Cumhuriyet tarihinin 616 kişiyle en yüksek kaymakamlar kararnamesini geçen gün çıkardık. Sorduğunuz mesele, teknik bir meseledir. Yani 313 kişi ihraç edilmiştir mülki idareden, 90'ı aşkın kişi de şu anda açıkta ve soruşturması sürmektedir. Daha doğrusu açıkta durmaktadırlar. Bunların bir kısmı tutukludur, bir kısmı 15-16 Temmuz'da görevden alınmış, tekrar serbest bırakılmış, bir kısmı denetimli kontrollükle serbest bırakılmış, bir kısmının herhangi kusuru görülmemiş. Bizim yaptığımız idari tetkiklerde 11 arkadaşımızı, bu kadar sayıdan göreve iade etmiş bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız hala devam ediyor."

Açığa alınanların durumlarına da değinen Soylu, şöyle konuştu:

"Burada problem şu; ihraç edilenler ihraç edilmiş, hala tetkiklerini devam ettirdiğimiz 90 kişiyle ilgili, bunlar bir yerde görevliler, ya bir yerde kaymakamlar açığa alınmışlar ya bir yerde vali yardımcıları açığa alınmışlar, bunların başka bir göreve geçmeleri şu anda mümkün değildir. Peki bulundukları yer ne olacak? Bulundukları yere de birileri gelecek çünkü açıktalar. Bu bir teknik işlemdir. Onlar bir başka boş göreve henüz bir karar vermeden görevlendirilirler, açık işlemi devam eder. Şu an bu arkadaşlarımızın hepsinin açık işlemi devam ediyor, bu kişilerin. Ne zamana kadar, bir ihraç kararı verilecekse, ihraç kararı verilecek, geri göreve döndürme kararı verilecekse, geri göreve döndürme kararı verilecek. Bizim için önemli olan kaymakamlıktır. Kaymakamlık sahalarının bu açık işleminden kurtulmasıdır. Bu dönem içerisinde muhakkak birtakım idare zorluklar yaşanacaktır. Neden yaşanacaktır. Çünkü 400 rakamından bahsediyorum ve kısıtlı sayıda olan bir mülki idare amirinden bahsediyorum. Bu mülki idare amirini şu anda belli bir kalıp dışında da alıp getirebilmeye yönelik kanuni açıklığımız da söz konusu değil. Yapmamız gereken onları aldık, hukuk işleri gibi vali yardımcılıkları gibi açık olarak pozisyonlarını devam ettirdikleri bir göreve verdik, yerlerine kaymakam atadık ve o ilçelerimizin çalışma sürdürülebilirliğini ortaya koyduk. Belki basın da haklıdır. Bu kadar teknik bir meseleyi bilebilme kabiliyetine sahip olamayabilirler. Biz de bunu açıklamamızın sebebi, yani buradan şöyle bir sonuç çıkabilir; acaba bütün vali yardımcılıkları, hukuk işleri müdürlükleri böyle midir. O da böyle değildir."

Terör operasyonları

Soylu, Türkiye genelinde terör örgütleri FETÖ/PDY ve PKK'ya yönelik operasyonların devam ettiğini belirterek, ülkenin başına musallat olan bir terör örgütünü ülkeden tasfiye etmek için 4 koldan büyük bir mücadele gösterdiklerini vurguladı. 

Devletin içine sızan, devleti ele geçirmeye çalışan, sadece ulusal ölçekte değil uluslararası ölçekte de kendini konumlandırmış bir terör örgütünden söz ettiklerini dile getiren Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tamamen şeytanlaşmış, bunu karşılaştığı insanlara, kurumlara, ülkelere bir farklı yüzle göstermeye çalışan bir terör örgütünden bahsediyoruz. Maalesef bazı müttefiklerimizin henüz anlamadığı, anlamak istemediği bir terör örgütünden söz ediyoruz. Birçok kurumda olduğu gibi emniyet içinde de bir takım yapılanmaları söz konusu oldu. Emniyet üzerinden başka kurumlarda yapılanmaları söz konusu oldu. Ama Allah'a şükürler olsun ki bu çürükleri ayıklayarak yolumuza devam edeceğiz. Kendilerini bunlardan muhafaza etmiş, bazen muhafaza etmenin bedelini ödeyenleri de kucaklayarak ülkemizin karşı karşıya kaldığı bu travmayı, ülkemizi ele geçirmeye çalışan ve bir darbe yapmak suretiyle bunu planlamaya çalışanlarla gerekli mücadeleyi hukuk zemini içinde yürütüyoruz. Hakimlerimiz, savcılarımız çalışıyor."

"İşkenceye sıfır tolerans" dediklerini ve bunu kendi insanlarına gösterdikleri hürmet ve bir insan hakkı olduğu için dile getirdiklerini aktaran Soylu, "Ama özellikle FETÖ/PDY ve PKK konusunda bizim mücadele gücümüzü zayıflatmak ve uluslararası arenada bizi yalnızlaştırmak için uluslararası örgütler, bu FETÖ/PDY, KCK, PKK konusunda dezenformasyonla dünyayı yanlış bilgilendirmeye çalıştığı açıktır. Güneş balçıkla sıvanmaz. Bunlar hep olacaktır. Gerçeğin üzeri algıyla örtülemez. Uçaklar, helikopterler, tanklar, ellerine silah almış Türk Silahlı Kuvvetlerimizin şanlı elbisesi içine girmiş, bizim en güzide kurumlarımızdan biri olan kurumumuzu farklı yansıtmaya çalışan hain güruhu var. Bunu anlamayanlar da anlayacaktır." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.