Gençlerden Afrika'ya 100 Su Kuyusu

Gençlerden Afrika'ya 100 Su Kuyusu

Genç İz Akademi Derneği gönüllüleri, milyonlarca insanın sadece su bulamadığı için hayatını kaybettiği Afrika’da su kuyusu açabilmek için ‘Selsebil Kuyuları Projesi’ni başlattı.

İlk etapta 100 su kuyusu açmak için harekete geçen ‘Selsebil Kuyuları Projesi’ gönüllüleri, hedeflerinin üzerine çıkarak daha fazla kuyu açtırmaya çalışacaklarını söyledi.
 
Genel olarak yoksul Afrika ülkeleri açlık ve iç çatışmalarla gündeme gelirken, bölge insanlarının aynı zamanda susuzluk konusunda da büyük zorluklar yaşadıkları biliniyor.
 
Türkiye’den pek çok sivil toplum kuruluş ve yardım organizasyonları ile bu insanların su sorununa çare olmaya çalışılıyor.
 
Genç İz Akademi Derneği’nin hayata geçirdiği, Selsebil Kuyuları Projesi de bu amaçla yola çıkan gönüllüleri bir araya getirdi.
 
Üniversite öğrencilerinin de aralarında olduğu gönüllüler, hem konuyla ilgili duyarlılığı artırmak, hem de yoksul ülke insanlarının su ihtiyacına cevap verebilmek için projeyi hayata geçirdi.
 
İlk etapta küçük çalışmalarla işe başlayan gönüllüler, hızla artan yardım talepleri ile hedef büyüttü.
 
Kendilerine 100 su kuyusu hedefi koyan proje çalışanları Fırat Kültür Merkezi’nde düzenledikleri tanıtım toplantısı ile hem projelerini anlattı, hem de kuyu açtırmak isteyen gönüllüleri bir araya getirdi.
 
'BİR DAKİKADA 15 KİŞİ ÖLÜYOR
 
Proje Koordinatörü İrem Oturakoğlu, çalışmalarının içeriği ve nasıl yol aldıklarına ilişkin yaptığı konuşmada, Genç İz Akademi Derneği’nin kültürel ve sosyal anlamda gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla kurulan bir dernek olduğunu belirterek, “Bizler üniversitele gençler olarak birkaç projeye daha imza atmıştık. Kardeşlerimiz, üşümesin, okusun projeleri yapmıştık.
 
Aslında Afrika su kaynakları olarak fakir bir yer değil. Ancak ekonomik yetersizlik yüzünden suları yüzeye çıkartamıyor.
 
BM verilerine göre dünyada 1 buçuk milyar insan temiz suya ulaşamıyor. Bir dakikada 15 kişi temiz olmayan su bulamadığı için ölüyor.
 
Yaklaşık 8 milyon kişi sudan kaynaklı hastalıklardan ölmektedir. Veriler de gösteriyor ki her geçen gün kardeşlerimizin aleyhine işliyor.
 
Bizler de kardeşlerimizin yanına gitmez, onların yanında olmazsak onların çektiği ıstırapların hesabı bizden sorulacak.” şeklinde konuştu. Oturakoğlu, projenin tek amaç için bir araya gelmiş insanlardan oluştuğunu da kaydederek;
 
"Zaten mühim olan da bu yolda bulunmak. Hz. Peygamberin (S.A.V) hadis-i şerifinde ‘günahı çok olan su dağıtsın’ diyor. Bu sünneti seniyeden yola çıkarak bu projeye adım atmış bulunmaktayız.” dedi.
 
Radyo yöneticisi Mesut Baran’ın sunumunu yaptığı toplantıda duygulu anlar yaşandı. Kamboçya ile canlı bağlantı yapılarak, orada açılan su kuyuları da İstanbul’daki toplantı ile eş zamanlı olarak dualarla açıldı.
 
İzleyenler çalışmaları gözyaşları ile izledi.
 
Proje gönüllüsü Ayşe Uzun da Afrika’daki insanlar için ne yapabilir sorusundan yola çıkarak harekete geçtiklerini anlattı.
 
Küçük çabalar ve niyetlerle yola çıktıklarını ancak gösterilen teveccüh ile hedeflerini daha da artırdıklarını anlatan Uzun;
 
“Şu ana kadar 20 kuyu sözü aldık. Hedefimiz 100 kuyu açtırabilmek. Projeyi ve yardım çabalarını anlattığımız insanlardan olumsuz geri dönüş aldığımız da oluyor ama Türk Halkı yardımı seven bir halk. Şu ana kadar bizden desteklerini esirgemediler.” dedi.
 
Tanıtım toplantısında su kuyusu bağışında bulunan gönüllülere, sahneye davet edilerek plaket verildi.
 
Sadece toplantı sırasında bağış yapanların sayısının 20’e ulaşması proje yöneticilerini memnun etti.
 
Afrika ülkelerinde 4000-4500 dolardan başlayan fiyatlarla su kuyuları açılabiliyor. Bunun yanısıra yaklaşık 50 bin dolarlık yatırımlarla su depoları ya da çeşmeler de yaptırılabiliyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.