Gençler dizilerden şikâyetçi

Gençler dizilerden şikâyetçi

RTÜK’e geçen yıl en çok dramatik dizilerle ilgili şikâyetler yapıldı. Şikâyetlerin büyük çoğunluğunun gençler tarafından yapılması dikkat çekti.

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna(RTÜK) geçen yıl yapılan dizilerle ilgili şikâyette bulunanların yüzde 56’sını, “10-25” yaş aralığındaki gençler oluştururken, bu yapımlardan en fazla (yüzde 79) erkekler rahatsız oldu. RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı rakamları geçen yıl kuruma ulaşan şikâyetlerin yoğunlaştığı program türlerini, cinsiyet ve yaş gruplarına göre bildirim dağılımını, en çok hangi konularda şikâyet geldiğini ortaya koyuyor. Buna göre, 2013 yılında RTÜK İletişim Merkezi, web sayfası üzerindeki e-form ve e-posta aracılığıyla kuruma 118 bin 416 bildirim gelirken, bazı vatandaşların yaptığı birden fazla bildirimle bu sayı 202 bin 224’e ulaştı. Sadece dramatik diziler hakkında 51 bin 285 (yüzde 43) şikâyette bulunuldu.
 
Erkekler ilk sırada
 
Vatandaşın en çok şikâyet ettiği program türü “dramatik diziler” olurken, bu dizilerin en çok (yüzde 79) erkek izleyicileri rahatsız ettiği görüldü. Dramatik dizileri şikâyet edenlerin yüzde 56’sını “10-25 yaş” arasındaki gençler oluşturdu. En çok şikâyet alan üç diziden ikisinin, “gençlere yönelik” olduğu söylenen ve lise dönemini kapsayan diziler olması dikkat çekti. Bu arada, bir dizide, bir spor kulübüne ait bayrağın çöp kutusuna atılmasının da gençlerden büyük tepki aldığı fark edildi. Dramatik diziler program türüne gelen bildirimlerin yüzde 38’i “kişilik haklarını ihlâl ve iftira-hakaret” gerekçesiyle, yüzde 29’u “program kaldırılsın” talebiyle ve yüzde 10’u “çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayın” olduğu iddiasıyla yapıldı.
 
Yeni Asya

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.