Gelibolu'da alkol yasağı

Gelibolu'da alkol yasağı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Kanunu'nu kaldırarak bölgeyi milli park olmaktan çıkaran ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı adıyla yeni bir yönetim oluşturan tasarı, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla mevzuat gereği izin verilen yerler dışında 'halkı rencide edecek, rahatını ve huzurunu bozacak şekilde alenen alkollü içki içmek' yasaklanıyor.
 
Kanunda 'Tarihi alan sınırları içinde mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki içmek yasaktır' hükmü bulunuyor. Tasarıyla sınırları yeniden çizilen tarihi alanın 33 bin hektarın altına düşmesi beklenmiyor. Yeni düzenlemeye göre ruhsatsız işletmeler dışında açık alanda bira, şarap gibi alkollü içki tüketenlere 5 bin lira para cezası kesilecek.

Anıza 5 yıl hapis

Tasarı, tarihi alan ve ormanı korumaya dönük cezaları da ağırlaştırıyor. Buna göre belirlenen yerler dışında ateş yakan veya ateşi söndürmeden terk eden, sönmemiş sigara veya her türlü yakıcı madde atanlara da 5 bin lira ceza verilecek. Tarihi alan sınırları içinde ve bu sınırlara dört kilometre mesafede anız veya benzeri bitki örtüsü yakanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Tarihi alan sınırları içinde tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu orman yangınına sebebiyet verenlere 5 yıldan 10 yıla kadar hapis, kasten orman yakanlara 12 yıldan az olmamak üzere hapis cezaları öngörülüyor. Yanan orman alanı 3 hektardan fazla olursa ceza yarı oranında artırılacak. Terör amacıyla orman yakanlar örgüte mensup olmasalar da 24 yıldan 30 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.