Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı artık cebinizde

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı artık cebinizde

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yeni mobil akıllı telefon uygulaması ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda internet üzerinden gezinti yapmak mümkün olacak.

Mobil uygulamayla Milli Park'a erişim bilgilerinin öğrenilebileceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı değerlendirmede, uygulamada günlük hava durumunun, milli park içindeki ziyaret güzergahlarının ve Çanakkale Şehitleri hakkında bilgilerin yer alacağını söyledi.

“Uydu ve harita üzerinden çalışacak sistemden kaleler, tabyalar, Türk anıt ve şehitlikleri ile yabancı anıt ve mezarlar gibi Milli Park'ın tarihi kaynak değerleri ile buralara ulaşım imkanlarına dair bilgilere de ulaşılabilecek” diyen Veysel Eroğlu 'e-milli park' uygulamasının Android Market ve Appstore’dan 'Gelibolu Milli Parkı' adıyla indirmenin mümkün olacağı bilgisini verdi.

ŞEHİTLİKLER İHYA EDİLİYOR

Çanakkale Muharebeleri’nin 100. yılı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yürütülen projelerin bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “10 adet şehitlik ve anıtın yenilendiği milli park alanında, 25 adet yeni şehitlik tespit edildi. İçinde 9 adet şehitliği barındıran Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği’nin de inşaatına başlandı. Ayrıca daha önce tesis edilen 21 şehitliğin temizlik ve bakımları ile 3 adet kalenin restorasyon projesi tamamlandı.” diye konuştu.

MUHAREBE ALANLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

“5 ayrı noktada siper ve mevzilerin, 9 ayrı noktada da savaşta kullanılan gömülü topların ortaya çıkarılarak ziyarete açıldığı tarihi milli parkta, mütareke yıllarında yıkılan 6 adet Türk anıtı da gün yüzüne çıkarıldı” diyen Eroğlu şöyle devam etti: “Harpte kullanılan 2 ayrı kilit intikal yolunun ortaya çıkarıldığı milli parkın içinde toplam 120 km ulaşım yolu açılırken şehitliklere erişim yolları ile çevre düzenlemeleri ve otoparklar yapıldı.

Ziyaret güzergahlarındaki yol kenarları da ağaçlandırıldı. Ayrıca şehitliğimizi, şehitlerimize yakışır şekilde güzelleştirmek gayesiyle yol kenarlarına 555 bin 390 adet çiçek dikecek ve Çanakkale Destanı Ormanı tesis edeceğiz.”

ARŞİVLER TARANIYOR

Arşivdeki dökümanlar da taranarak Çanakkale destanına ışık tutacak bilgi ve eserlere ulaşılmaya çalışıldığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 100. yıl çalışmaları kapsamında şehitlerin künyelerinin hazırlandığını kaydetti.

Eroğlu, yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlayan Gelibolu Milli Parkı’nda, dünya tarihine etki eden Çanakkale Muharebeleri’nin cereyan ettiği mekanların daha iyi tanıtımı için eğitim verilen 301 sertifikalı alan kılavuzunun ziyaretçilere hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

ÇANAKKALE DESTANI TANITIM MERKEZİ

Tarihi canlı tutarak gelecek nesillere daha iyi anlatmak gayesiyle inşa edilen Çanakkale ruhunun simgesi Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 7 Haziran 2012 tarihinde ziyaretçilere açılmıştı. Çanakkale Harbi'nin ziyaretçilere çeşitli tanıtım ve sunum teknikleri ile anlatılması, sergilenmesi ve sunumu ile ziyaretçilerin günümüz ve geçmiş zaman arasında bir yolculuğa çıkarılması maksadıyla tesis edilen merkezin içinde; muharebelerin anlatılacağı 11 adet salon bulunmaktadır.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.