Gelecek on yılda astreoid ekonomisi hayatımıza giriyor

Gelecek on yılda astreoid ekonomisi hayatımıza giriyor

Sarıçiçek Köyü’ne düşen Göktaşı sonrası Bilim İnsanları Asteroid Madenciliği’ni tartışacak. Gelecek on yılda astreoid ekonomisi hayatımıza giriyor

Bingöl’ün merkez Sarıçiçek Köyü ve çevresine göktaşları düşmesiyle başlayan “Gökten düşenin vergisi var mı?” tartışmaları düşen göktaşı parçalarını toplayıp satan köylülerin vergi mükellefiyeti olmadığı kararıyla son buldu. “Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Taşra Teşkilatı yetkililerinin Bingöl’ün Sarıçiçek Köyü’ne giderek yoklama yoluyla denetim gerçekleştirdiklerini söyleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, “Bu denetimler neticesinde elde edilen bilgilerle göktaşı alım satımının ticari faaliyet niteliği kazanmadığı, dolayısıyla bölgedeki köylüler için gelir vergisi mükellefiyetinin doğmadığı sonucuna ulaşıldı” dedi.

“FARKLI DİSİPLİNLERİN PERSPEKTİFİNDEN ASTEROİD MADENCİLİĞİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞECEK”

Kasım ayında “Gökten Düşenin vergisi yok” haberinin kamuoyunda oluşturduğu etkiyi hatırlatan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Ateş, “Bu etki dolayısıyla İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi olarak İstanbul Barosu Havacılık ve Uzay Hukuku Komisyonu, Hava Harp Okulu İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile birlikte bir toplantı düzenleme kararı aldık. Farklı disiplinlerin perspektifinden Asteroid Madenciliğinin ele alınacağı Türkiye’deki ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan bu toplantı 7 Ocak Perşembe günü Çağlayan Adliyesi’nde saat 09.50’de başlayacak ve herkese açık olacaktır” dedi.

“BİNGÖL’DEKİ METEROİD ALIM SATIMI UZAY EKONOMİSİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ”

Konuya ilişkin asteroid madenciliği ve uzay ekonomisi kavramlarına değinen Doç. Dr. Ateş, açıklamalarına şöyle devam etti: “Uzay ekonomisi, kamu ve özel sektörün uzay erişimli ürün ve hizmetleri geliştirme ve temin faaliyetlerini ve ayrıca bu ürün ve hizmetlerle ilgili tüketici faaliyetlerini içeriyor. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Türk müşterileri de olan uzay turizmi ve Bingöl’deki meteroid alım satımı, bu uzay ekonomisinin bir parçası olarak değerlendirilmeli. Ancak bu sektörün 100 trilyon dolarlık bir piyasa ile öncüsü olması beklenen asıl alan asteroid madenciliği. Asteroid madenciliği ise asteroidlerin işlenerek hammadde çıkarılması işlemine verilen addır. Bu kavram şuan için herkese uzak gelebilir ancak dünyanın büyük uzay işletmelerinden birisi olan Amerikalı Deep Space Industries’in yaptığı açıklamaya göre 10 yıl içinde asteroidlerden maden çıkarıyor ve değerli maddeler temin ediyor olacağız.”

Günümüzde asteroidlerden ticari amaçlarla faydalanmayı düzenleyen uluslararası bir anlaşmanın bulunmadığı dile getiren Ateş, “Ancak doktrinde bir görüş, tıpkı açık deniz serbestliğinde olduğu gibi diğer devletlerin çıkarlarına makul ölçüde uygun davranıldıktan sonra, mevcut uluslararası hukuk düzeninin asteroidlerde madencilik faaliyetine engel teşkil etmediğini savunmakta. Bu görüşe paralel bir gelişme de yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama 25 Kasım 2015 tarihinde Amerikalı uzak işletmelerine asteroidler ve diğer gök cisimlerinden çıkardıkları doğal kaynaklara sahip olma ve satma hakkı tanıyan bir kanun onayladı” açıklamalarına bulundu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.