Gediz Nehri taştı binlerce hayvan telef oldu

Gediz Nehri taştı binlerce hayvan telef oldu

Gediz Nehri'nin taşması sonucu Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki binlerce dönüm tarım arazisi ile 70'e yakın besi hayvan çiftliği sular altında kaldı, 22 bin tavuk telef oldu.

Gediz Nehri’nin, 4 gündür aralıksız devam eden yağışlar nedeniyle taşması üzerine, Turgutlu Ovası Geren, Arpalık, Sarıbey, Urganlı, Hamzabeyli'de ekili alanlarda zarar meydana geldi.

Nehrin, Arpalık ve Geren mevkisinde nehir yatağına yakın bölümlerde bulunan 14 adet küçük ve büyükbaş hayvan çiftliği, sahipleri tarafından tahliye edilirken, 50’ye yakın hayvan besi çiftliğindeki hayvanlar ise mahsur kaldı. 

"22 bin tavuk telef oldu"

Tavuk çiftliği gece yükselen taşkın sularının ortasında kalan çiftçi Recep Türker, çiftliğinde bulunan 22 bin tavuğun kümeslerinde boğularak telef olduğunu söyledi.

Gece geç saatlerde Gediz nehrinde taşkınlığın yükselmesi sonucu kümesteki tavukların mahsur kaldığını belirten Türker, "Gediz Nehri yatağındaki oynamalar bölgemizde su taşkınlıklarına neden oldu. Daha önce de kümesimize su baskını gerçekleşmesine rağmen hiçbir önlem alınmadı. Son yağan yağmurlar birlikte su basan kümesimizde 22 bin tavuğumuz telef oldu. Yaklaşık 60 bin liraya yakın maddi hasarımız oldu. Bizler de perişan olduk" dedi. 

"50 bin dönüm tarım arazisi ve 70 besi çiftliği sular altında"

Turgutlu Ovasında çok sayıda tarım arazisinin sular altında kaldığını, özellikle üzüm bağlarında maddi hasarın büyük olduğunu söyleyen Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ise "Yağmurların aralıksız olarak devam etmesi halinde başka tarım arazilerimizin de sular altında kalması kaçınılmaz olacaktır. Daha büyük afetler yaşayacağız" dedi.

Taşkın nedeniyle ova köylerine ulaşımı sağlayan 5 köprüden 3'nün sular altında kaldığını ve ulaşımda güçlüklerin yaşandığını ifade eden Şenol, şu bilgileri verdi:

"Sinirli, Yeni Musalar, İzzettin, Çampınar, Musucalı ve Akköy köylerimizin ulaşımı, ayakta kalan İzzettin ve Sardes Nikel Madencilik tarafından yaptırılan köprüden sağlanmaktadır. Şuan 70’e yakın hayvan besi çiftliği sular altındadır. Yüzlerce hayvan mahsur kalmıştır." 

Şenol, Gediz Nehri'nde taşkının devam ettiğini ve şu anda yaklaşık 50 bin dönüm arazinin sular altında olduğunu ifade ederek, Irlamaz ve Karaçalı çaylarında da su taşkınlarının yaşanabileceği konusunda çiftçileri uyardı. 

Taşkının yaşandığı bölgede inceleme yapan Turgutlu Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mahmut Çetin, yağmurlar ve eriyen kar sularının çiftçinin korkulu rüyası haline geldiğini belirterek yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

Diğer yandan Turgutlu itfaiye Müdürlüğü ile Turgutlu Belediyesi Fen İşleri ekipleri bölgeye giderek mahsur kalan çiftliklerdeki hayvanları beslemek için iş makineleriyle çiftliklere yem ve saman taşıdı.

Öte yandan, Saruhanlı ilçesinde yoğun kar yağışı, Kumçay’da taşkına neden oldu. Taşkın sonucu ilçede yüzlerce dekar tarım arazisi su altında kaldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.