Gecenin bir kısmında, âileni yola çıkar, karın müstesnâ!

Gecenin bir kısmında, âileni yola çıkar, karın müstesnâ!

Ayet meali

Bismillahirrahmanirrahim

Cenab-ı Hak (c.c), Hûd Sûresi 77-83. ayetlerinde meâlen şöyle buyuruyor:

77-Ve elçilerimiz (olan melekler, insan sûretinde) Lût’a gelince, onlar(a, sapık kavminin musallat olmasın)dan dolayı endişeye düştü, onlar yüzünden göğsü daraldı ve: “Bu, zor bir gündür!” dedi.

78-(Elçilerimizin geldiğini haber alan) kavmi ise koşarak ona geldiler ki (onlar) daha önce de o kötü işleri yapmaktaydılar. (Lût) dedi ki: “Ey kavmim! İşte bunlar (kavmimin kadınları, ki benim de) kızlarım (sayılırlar, onlarla evlenin); onlar sizin için daha temizdir; artık Allah’tan sakının ve beni misâfirlerim hakkında rezîl etmeyin! İçinizden aklı başında bir adam yok mu?”(*)

79-Dediler ki: “Yemîn olsun (sen de) bilirsin ki, senin kızlarında bizim için hiçbir hak yoktur. (Kadınlara karşı bir meyil duymuyoruz.) Doğrusu sen bizim ne istediğimizi hâlbuki çok iyi bilirsin!”

80-(Lût:) “Keşke size karşı bir kuvvetim olsaydı, yâhut sağlam bir kaleye sığınabilseydim!” dedi.

81-(Melekler) dediler ki: “Ey Lût! Şüphesiz ki biz, Rabbinin elçileriyiz; (onlar) sana aslâ dokunamazlar; artık gecenin bir kısmında, âileni yola çıkar ve içinizden hiçkimse geri dönüp bakmasın! Karın müstesnâ! Çünkü onlara gelen (azab) ona da isâbet edicidir. Muhakkak ki onlara va‘d olunan azab zamânı, sabah vaktidir. Sabah (zâten) yakın değil mi?”

82-Nihâyet (azâb) emrimiz gelince oranın üstünü altına getirdik ve üzerlerine (balçıktan) pişirilmiş, arka arkaya dizilmiş taşlar yağdırdık!

83-(Ki bu taşlar) Rabbinin katında (her taşın kime isâbet edeceği dahi belli olarak) damgalanmıştır. Hem o (taşlar), zâlimlerden uzak değildir!

(*) Lût (as), İbrâhîm (as)’ın kardeşinin oğludur. Lût (as)’ın kavmi inkâr ve sapıklığı meslek edinip, eski ümmetlerden hiçbirinin işlemediği çirkin bir işi (livâtayı) yapıyorlardı. (İbn-i Kesîr, c. 2, 227)