Geçen yıl fiyatı rekor kırıyordu, bu yıl ise…

Geçen yıl fiyatı rekor kırıyordu, bu yıl ise…

Şifa kaynağı ıhlamurda geçen yıl çeyrek altınla yarışan fiyatlar, bu yıl üretim ve ithalatın artmasıyla düşmeye başladı.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, kış çayları içinde en yoğun talebi gören ıhlamurun geçen yıl üretimdeki düşüş ve bazı toptancıların bunu fırsat olarak değerlendirmesi nedeniyle fiyatta rekor kırdığını belirtti.

GEÇEN YIL KİLOGRAMI 200 LİRAYA ÇIKMIŞTI

Çiçek ıhlamurda kilogram fiyatlarının ortalama 120 lira seviyesindeyken geçen yıl birden yükselmeye başladığını ve 200 liraya çıktığını anlatan Ercan, “Fiyatların rekor kırması tüketicinin tepkisini çekti. Vatandaş, ıhlamur yerine alternatif kış çaylarına yöneldi. Ayrıca fiyatların bu seyri nedeniyle Balkan ülkeleri ve Gürcistan’dan ithalat yapıldı. Buna rağmen kış ayları bitene kadar fiyatlar ancak 180 lira seviyesine gerilemişti. Bu sezon ise sonbaharla birlikte yeni sezon ürünler raflara çıkmaya başladı. Bu yıl üretimin yüksek olması ve ithalatın devam etmesiyle çiçek ıhlamur fiyatları normale dönmeye başladı. Fiyat düşüşü yüzde 20 seviyesinde ancak bu yıl ürün bol, fiyatlarda düşüş devam edecek. Gelecek aylarda yüzde 35-40'lık düşüş bekliyoruz. Bu da yeniden 120 lira seviyelerine yaklaşılacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ercan, üretimin yüksek olmasında iklimsel koşulların yanı sıra ıhlamur ağacı sahiplerinin fiyatlardaki yükselişi görerek geçmiş yıllarda toplamadığı ağaçlarda da hasat yapmasının etkili olduğuna işaret etti.

HAVALAR SOĞUYUNCA BELLİ OLACAK

İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda aktarlık yapan Fatih Pamukçu da geçen yıl fiyatlardaki anormal yükselişin tepki çekmesi nedeniyle birçok esnafın bu ürünü raftan indirdiğini belirterek bu yıl fiyatların gerilemeye başlamasıyla satışların güzel başladığını söyledi.

 

Pamukçu, "Bu yıl ıhlamur bolluğu var, fiyatlar o kadar yükselmez. Kilogramı 150 lira ile başladık. Fiyatların seyrini soğuk hava belirleyecek. Talep de etkili olacaktır. Ancak geçen seneki ortamı beklemiyoruz. Umarız olmaz." dedi.

Fiyat artışının ıhlamur çayı alışkanlığı bulunan insanların tercihlerini etkilediğine dikkati çeken Pamukçu, ıhlamurun artık adaçayı, zahter, taze zencefil, tarçın, havlucan ve nane limon gibi çaylarla karıştırılarak tüketilmeye başlandığını ifade etti.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.