Geçen yıl 25 bin kez sallandık

Geçen yıl 25 bin kez sallandık

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, Türkiye geçen yıl 25 bin 775 kez sallandı.

Deprem Dairesi Başkanı Nurlu, "Geçen yıl en çok deprem Akdeniz ve Kuzey Ege tarafında meydana geldi. 6.0 ve 6,2 olarak ölçülen en büyük iki depremin merkez üssü ise Akdeniz doğu baseni oldu" açıklaması yaptı.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem bölgesinde bulunduğunu ve her zaman bu bilinçle hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Başkanlık olarak ülkenin deprem aktivitesini 7 gün 24 saat ulusal deprem gözlem ağıyla izlediklerini dile getiren Nurlu, Türkiye'de 2000 yılı öncesinde gözlem istasyonu sayısı 25-30 arasındayken, bugün gelinen noktada bu sayının 715'e ulaştığını bildirdi. Nurlu, bu yıl 100 istasyon daha kurarak ağı genişleteceklerini ifade etti.

İstasyonlar artınca depremlerin daha fazla tespit edilmeye başlandığını anlatan Nurlu, "Artık ölçümler de daha hassas yapılabiliyor. Önceden en az 2 büyüklüğündeki depremleri tespit edebilirken şimdi 1'lik depremleri dahi saptayabiliyoruz" diye konuştu.

En büyük depremler güneyde

Murat Nurlu, bu kapsamda geçen yıl Türkiye genelinde 25 bin 775 deprem meydana geldiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Geçen yıl büyüklüğü 2'den az 4 bin 422, 2 ile 3 arasında 19 bin 89, 3 ile 4 arasında 2 bin 93, 4 ile 5 arasında 157, 5 ile 6 arasında 12 deprem meydana geldiğini ifade eden Nurlu, 6.0 ve 6,2 olarak ölçülen en büyük iki depremin merkez üssünün ise "Akdeniz doğu baseni" olarak adlandırılan, ülkenin güney kesimindeki Girit Adası ile İskenderun Körfezi arasında, KKTC'nin de yer aldığı bölge olduğunu anlattı.

Deprem aktivitesinin ülkenin bilinen fay zonları üzerinde gözlendiğini, sürpriz bir depremin meydana gelmediğini belirten Nurlu, en çok hareketliliğin Akdeniz ve Kuzey Ege tarafında yaşandığını bildirdi.

Ölçümler Türkiye Deprem Veri Merkezi'nde toplanıyor

Nurlu, Başbakanlık AFAD ve TÜBİTAK ULAKBİM ortaklığıyla yürütülen çalışmayla, ülke genelinde deprem gözlemi yapılan tüm istasyonlardan elde edilen ölçümlerin Türkiye Deprem Veri Merkezi'nde toplandığını, bunun son çıkan kanunla da resmiyet kazandığını anımsattı.

Elektronik ortamda oluşturulan merkezin, deprem verileriyle ilgili bilgi dağınıklığını giderdiğini ifade eden Nurlu, merkezin deprem konusunda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara büyük kolaylık sağladığını da kaydetti.

"Bugün Deprem Olsaydı Ne Yapardınız" kampanyası

Nurlu, AFAD tarafından 1-7 Mart Deprem Haftası'nda, Türkiye'deki deprem farkındalığını ölçmek ve vatandaşların afete hazırlık bilincini artırmak amacıyla düzenlenen "Bugün Deprem Olsaydı Ne Yapardınız" adlı sosyal medya kampanyasına herkesin katılımını beklediklerini de sözlerine ekledi.

"Bugün Deprem Olsaydı Ne Yapardınız" kampanyasına, Twitter kullanıcıları, yaptıkları paylaşımlarda "#bugündepremolsaydı" hashtagını kullanarak ve yaşadıkları şehri belirterek katkıda bulunabilir. Bu hashtag ile paylaşılan içerikler, illere göre yenilenerek her gün AFAD tarafından sosyal medyadan yayımlanacak haritalarla duyurulacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.