Gece körlüğü hastalığının en büyük sebebi

Gece körlüğü hastalığının en büyük sebebi

Op. Dr. Akın Akyurt, 'tavukkarası' olarak bilinen gece körlüğü hastalığının en büyük sebebinin A vitamini eksikliği olduğunu belirtiyor.

Beyne giden sinirlerin işlevlerini tam anlamıyla yapamaması anlamına gelen, genetik ve ilerleyici özelliğe sahip gece körlüğü, bilinen en tehlikeli göz hastalıkları arasında yer alıyor. Gece körlüğünde, hastanın görme seviyesi yoğun ışıkta, loş ortamda, geceleyin ya da alacakaranlıkta minimum seviyeye iniyor, görme bulanıklaşıyor ve cisimler seçilemiyor. Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. Akın Akyurt, “Halk arasında tavukkarası olarak bilinen gece körlüğü, A vitamini eksikliğinin sebep olduğu önemli bir göz hastalığıdır. Gece körlüğü küçük yaşlarda pek belirgin olmasa bile yaşa bağlı olarak gelişir. Hücre ölümü durana kadar ilerleyen hastalık, belli bir zaman sonra körlüğe neden olur.” açıklamalarında bulunarak gece körlüğünün nedeni olarak A vitamini eksikliğini sorumlu tutuyor.
 
Sofranızdan A vitaminini eksik etmeyin!
 
Gözümüzün arka kısmında iki çeşit alıcı hücre bulunuyor: Koni biçimli hücreler ve çomak biçimli hücreler. Cisimlerin renklerini ve detaylarını algılamamızı sağlayan koni biçimli hücreler, gözün ağ tabaka merkezinde birikerek sadece parlak ışıkta uyarılıyor. Bu bölümün etrafındaysa çomak biçimli hücreler yer alıyor ve düşük ışıkta dahi nesnelerin görülmesini sağlıyor. Çomak hücrelerin içerisinde gece görmeyi sağlayan rodopsin pigmenti bulunuyor. Rodopsin, ışığa duyarlı bir pigment olduğu için harekete geçirildiği zaman gece görmeyi sağlıyor. “Bu pigmenti ise harekete sadece A vitamini geçiriyor. Bundan dolayı A vitamini eksikliği gece körlüğünün en önemli sebeplerinden biridir. Gece körlüğünün diğer bir nedeni ise genetik yatkınlıktır. Ülkemizde akraba evliliklerinin çok yapılması nedeniyle sık rastlanan bir hastalıktır.” ifadelerinde bulunuyor Op. Dr. Akın Akyurt. A vitamini ise en çok balıkta, süt ve süt ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, yumurta gibi gıdalarda yer alıyor. A vitamini eksikliği gözde gece körlüğü gibi göz bozukluklarına sebep olabileceği gibi göz altı lekeleri de yapabiliyor. Ayrıca bağışık sistemini zayıflatıyor, göz kuruluğuna, sivilcelere, diş eti ve kemik deformelerine, yorgunluk hissine neden oluyor.
 
Bu belirtiler varsa aman dikkat!
 
Gece körlüğünün ya da diğer bir deyişle tavukkarasının en önemli belirtileri arasında şunlar bulunuyor:
 
Karanlıkta net görememek. Karanlıkta meydana gelen görme zorluğu belli bir süre sonra loş ışıkta kendisini göstermeye başlar. Gözün, çevrede olup biteni yeteri kadar algılamaması sonucunda gündüz bir yerlere çarpabiliriz, ayağımız takılabilir ya da düşebiliriz.
Konsantrasyon bozukluğu
 
Işık çakması ve etrafın parlaması
 
İleri derece astigmat ve miyop
 
Eğer sizde de bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Göz doktoru, gece körlüğünü teşhis edebilmek için göz dibi, göz alanı ve erg tetkikleri yapacaktır. “Göz dibi muayenede hücre bozulmaları bulunuyor. Sonra çevresel görmenin ne kadar daraldığını gösteren görme alanı muayenesi yapılıyor.” diyen Op. Dr. Akın Akyurt, gece körlüğünün kesin bir tedavisi olmadığını belirterek A vitamini ve omega 3 takviyesiyle rahatsızlığın ileriye gitmesinin önlenebileceğini söylüyor.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.