Gebelikte yaş sınırı kalkıyor

Gebelikte yaş sınırı kalkıyor

Tüp bebek teknolojisinde kullanılan testler “ileri yaşta çocuk sahibi olma umudundan” vazgeçen kadınlara artık yeni bir fırsat sunuyor.

Blastokist biyopsisi ile doğru zamanda doğru embriyo seçilerek 35-45 yaş grubundaki kadınlarda gebe kalma şansı yüzde 50'ye çıkarılıyor.

Geç evlilik ya da kariyer nedeniyle ileri yaşta çocuk sahibi olmayı istese bile umudu azalan kadınlar için tıp yeni bir fırsat yaratıyor. 'Blastokist Biyopsisi' adı verilen yöntemle doğru zamanda en sağlıklı embriyolar seçiliyor ve ileri yaştaki kadınların çocuk sahibi olma şansında önemli bir artış sağlanıyor.
Prof. Dr. Hakan Yaralı 'Blastokist Biyopsisi' hakkında bilgi verdi: “İleri yaştaki çocuk sahibi olmayı isteyen kadınlar için hekimlerin temel amacı kromozomları normal ve sağlıklı embriyoyu seçerek gebe kalma şansını arttırmak, düşük riskini azaltmak, dolayısıyla eve canlı bebekle gitme şansını arttırmak. Ülkemizde ve dünyada, evlilik yaşının ve çocuk isteme zamanının ertelenmesiyle 35 yaş sonrasında çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda tüp bebek uygulamaları artıyor. Ancak kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalıklarda kalan yumurta sayısı azalıyor, kalitesi ise kötüleşiyor. Sonuçta; kadınların yaşı ilerledikçe, tüp bebekte gebelik oranları azalırken düşük oranları artıyor. Hatta 46 yaş dahil olmak üzere ve sonrasında tüp bebekte eve canlı bebekle gitme oranı neredeyse % 0 oluyor. 46 yaşından sonra da tüp bebek uygulamasının yapılması tercih edilmiyor.”

BLASTOKİST NE DEMEK, NEDEN BİYOPSİ YAPILIYOR?

Tüp bebek uygulamalarında sağlıklı, canlı embriyo seçiminin hala ideal düzeyde olmadığını belirten Prof. Dr. Hakan Yaralı Blastokist Biyopsisi'ni şöyle anlatıyor:

“Dünyada embriyolar, şekilsel açıdan bakılarak seçiliyor. Ben buna embriyolara güzellik yarışması yapılması diyorum. Ama aynen insanlarda olduğu üzere, sonuçta her zaman fiziki güzellik, ruhi güzelliği yansıtmayabiliyor. Embriyolarda da şekilsel güzellik, kabaca yüzde 70 oranında sağlıklılık anlamına geliyor. Bu da biz hastaları için en iyisini isteyen hekimler için yeterli değil. Tüp bebek ya da mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurta ve spermin döllenmesiyle elde edilen embriyo l arın ana rahmine tutunmadan önce ulaştığı en son aşamaya blasokist aşaması deniyor. Döllenmeden sonraki 5 ila 7 gündeki bu embriyolar rahim duvarına tutunmaya hazır, çok gelişmiş embriyolar olarak tanımlanıyor. İşte bu doğru zamandaki embriyoların 23 kromozumunun analizini sağlayan blasokist biyopsisi en iyi embriyoların seçimini sağlıyor.

İleri yaştaki kadınlarda yumurta, embriyoya 23 kromozom yerine 22, 24, 46, 69 gibi anormal sayıda kromozom veriyor. Dolayısıyla embriyo şekilsel olarak şahane görünse bile kromozomal açıdan anormal oluyor. İtalya'daki yetkin bir merkezin istatistiklerinden örnek verirsek 35 yaş üstündeki 554 hastaya 630 tüp bebek uygulaması yapılmış. Bu kadınların biyopsi yapılan embriyolarının sağlıksız olma oranı yüzde 37'den başlıyor, 42-45 yaş grubunda yüzde 80'e çıkıyor. Gördüğünüz gibi çok yüksek. Standart tüp bebek ya da mikroenjeksiyon uygulaması sonrası sperm ile yumurtanın döllenmesinin ardından oluşan embriyonun 5. gün, 6. gün hatta 7. gününde biyopsi yapılıyor. En iyi embriyolar 23 kromozoma bakarak seçiliyor. En iyiler hemen donduruluyor. Normal, normal tüp bebek uygulamalarında, en stresli dönem, transfer sonrası gebelik testine kadar geçen dönem! Dolayısıyla, sağlıklı embriyo yok ise, hasta bunu baştan biliyor, belki başta üzülüyor ama bu stresli dönemi yaşamıyor. Ama, bir kez sağlıklı embriyo bulunur ise, yüksek canlı doğum oranları sağlanıyor! Hatta, neredeyse, ileri kadın yaşı önemini yitiriyor.”

SAĞLIKLI EMBRİYO İLE DÜŞÜK RİSKİ DE AZALIYOR

Blastokist biyopsisi ile eğer en kaliteli embriyo anne rahmine transfer edilirse düşük riski de azalıyor. Prof. Dr. Hakan Yaralı 2009 yılında yaptıkları bir araştırmada normal tüp bebek uygulamalarında 42-45 yaş aralığında düşük riskinin %75 olduğuna dikkat çekiyor:
“Blastokist biyopsisi ile seçilen embriyo transfer edilen 35 yaş üstündeki kadınlardaki düşük oranı yüzde 10'a kadar iniyor. Bu teknolojinin başarılı olması için başarılı bir genetik laboratuvar alt yapısı ile iş birliği çok önemli.
Metodun diğer bir avantajı tüm embriyoların başta dondurulup saklanması ve sonradan çözülerek transfer edilmesidir.Taze bir uygulamaya göre, çözme uygulamalarında rahimin iç tabakası embriyoyu daha iyi tutacak özellikte olmaktadır! Gebelik oranında yüzde 30 oranında bir artış gözleniyor.”

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.