Gazze'ye destek gösterileri

Gazze'ye destek gösterileri

İsrail ordusunun pazartesi gününden bu yana devam eden Gazze’ye yönelik saldırılar düzenlenen gösteriyle protesto edildi.

İsrail ordusunun pazartesi gününden bu yana devam eden Gazze’ye yönelik saldırıları, Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen gösteriyle protesto edildi.
 
Hollanda Filistin Komitesi’nin yanı sıra bir grup sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde Lahey’in merkezindeki Spui Meydanı’nda düzenlenen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı gösteride, İsrail’in saldırıları kınadı.
 
“Filistin’e özgürlük”, “İsrail’e boykot”, “Katliama son” ve “İsrail, Gazze’ye saldırılarına son ver” yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık “Terörist İsrail”, “Katil Netanyahu” sloganları attı.
 
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteride yapılan konuşmalarda, uluslararası topluma, Gazze’de yaşananlara kayıtsız kalınmaması ve İsrail’e saldırılarını durdurması yönünde baskı yapması çağrısında bulunuldu.
 
Gösteride konuşan Filistin’in Lahey Büyükelçisi Nabil Abuznaid, Gazze’deki halkın çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatarak, İsrail işgaline bir an önce son verilmesini istedi.
 
Uluslararası Adalet Divanı’na evsahipliği yapan Lahey’den İsrail yönetimine çağrıda bulunduklarını belirten Abuznaid, “Özgürlüğümüzü geri verin. Barış doğru hareket etmekle gelir, baskıyla değil” diye konuştu.  
 
Farklı sivil toplum kuruluşları adına yapılan konuşmaların ardından gösteriye katılanlar, İsrail Büyükelçiliği ve Lahey Adalet Divanı’nın önünden geçerek Merkez Garı’na kadar yürüdü. Polis, yürüyüş sırasında İsrail Büyükelçiliği önünde geniş güvenlik önlemi aldı.
 
Bu arada gösteride taşınan İsrail bayrağı ile gamalı haç işaretinin bir arada yer aldığı bir pankart ise düzenleme komitesinin uyarısıyla indirildi. 
 
Washington'da protesto
 
İsrail'in Gazze’ye saldırıları, ABD'nin başkenti Washington'da da çok sayıda kişi tarafından protesto edildi.
 
Beyaz Saray’ın önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınadı.
 
Ellerinde Filistin bayrağı taşıyan protestocular, "Filistin'e özgürlük", "İsrail terörizmini finanse etmeyi durdurun", "Gazze'ye ablukayı sona erdirin" yazılı dövizler taşıdı, Gazze için özgürlük sloganları attı.
 
Farklı etnik kökene sahip kişilerin katıldığı protestoda Obama yönetimi de İsrail’e saldırılarını durdurması için baskı yapmaya çağrıldı. Protestoda yapılan konuşmalarda, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarının bir an önce sona erdirilmesi ve ABD'nin İsrail'e yönelik yardımlarının durması gerektiği belirtildi.
 
Protestoya, ABD’deki bazı Türk-Amerikan toplumu üyelerinin de katıldığı görüldü. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan Türk Amerikalılar, “Türkiye Gazze’nin yanında” yazılı pankartlar açtı.
 
Stuttgart
 
İsrail’in Gazze’ye yaptığı hava saldırıları Almanya’nın Stuttgart kentinde protesto edildi.
 
Almanya’daki Filistin Toplumu Derneği'nce düzenlenen gösteri, Schlossplatz Meydanı'nda yapıldı. Aralarında Bosnalı, Arnavut, Türk ve Almanların da bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi, "Savaşı durdurun, ölümleri durdurun’’, ‘’Çocuk katili İsrail’’, '’Gözlerini aç, çocuklar ölüyor’’, ''Gazze'ye özgürlük'', ''Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor'' sloganları attı.
 
Gösteride, ''Gazze’deki bebeklerin yiyecek ve tıbbi malzemeye ihtiyaçları var. BM, AB ve medeni ülkeler nerede?’’,  İsrail’in Gazze’ye saldırısı dursun’’ ve ‘’Filistin’de işledikleri suçlardan dolayı işgalciler uluslararası mahkeme önüne çıksın’' yazılı pankartlar ile  "Gazze’ye özgürlük - Gazze için ayağı kalkman için Müslüman olman gerekmiyor. İnsan olman yeter’’ ve ‘’Filistinli tutuklulara özgürlük’’ yazılı dövizler ile Filistin ve Türk bayrakları taşındı.
 
Burada yapılan konuşmalarda Gazze’ye yönelik saldırılarda çok sayıda çocuğun öldüğüne işaret edilerek, Almanya’nın İsrail’e silah satmaması ve İsrail’in saldırılarına son vermesi istendi.
 
Protesto gösterisinde Kuran-ı Kerim okundu ve salavat getirildi.
 
Trablus
 
Libya'nın başkenti Trablus'ta İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar protesto edildi.
 
Trablus'taki Cezayir meydanını dolduran kalabalık, İsrail'in pazartesiden bu yana hava saldırılarını düzenlediği Gazze halkına destek ellerinde dövizler taşıyarak, İsrail karşıtı sloganlar attı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.