Gazze'nin tarihi eserleri hurdaya dönüştü

Gazze'nin tarihi eserleri hurdaya dönüştü

Gazze'deki sivil yerleşim birimlerini hedef alarak binlerce insanının ölümüne yol açan İsrail, 51 gün süren saldırılarında Filistin'in tarihi kök ve aidiyetlerinin en canlı tanıklarına da zarar verdi.

Hastane, cami, okul gözetmeksizin düzenlenen saldırılardan Filistin'in tarihi eserlerinin de kötü etkilendiği Gazze'de, binlerce yıl ömürlü eserler saldırılar nedeniyle hurdaya dönüştü.
 
Uygun mekan bulamadığı için topladığı eserleri 60 metrekarelik bir dairede muhafaza etmeye çalışan 54 yaşındaki Cemal Ebu Ulya, AA muhabirine "Bu müzedeki 3 bin eseri 30 yılda topladım. Burada, Osmanlı, Bizans, Kenan ve Roma medeniyetlerine ait binlerce yıl ömrü olan eserler var" dedi.
 
Saldırılarda eserlerin zarar gördüğünü belirten Ebu Ulya, şarapnel parçalarının, tarihin aynası olan bu eserleri hurdaya çevirdiğini, bakır, taş ve bronzdan 500 parçanın çalındığını, bunlardan 3 heykelin Roma dönemine ait olduğunu ifade etti.
 
Bazı bakır parçaların Süleyman Peygamber döneminden kalma olduğunu kaydeden Ebu Ulya, müzede ayrıca Osmanlı dönemine uzanan el değirmenleri, Filistin'in İngiliz mandası döneminden Filistinli direnişçilerin hatıralarının yazılı olduğu kağıtlar, ziraat aletleri, silahlar, madeni paralar, Filistin geleneksel kıyafetleri ve fotoğraf makinaları gibi birçok eserin bulunduğunu belirtti.
 
Ebu Ulya, Filistin içinde ve dışında kültürel mirası ihya için onlarca sergiye katıldığını ifade ederek, büyük emekler sarfedip topladığı eserlerin geri getirilmesini temenni ettiğini dile getirdi.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.
 
İsrail'in saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı.
 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.