Gazzelilerin sıkıntıları katmerlendi

Gazzelilerin sıkıntıları katmerlendi

Gazze'nin tek ticari kapısı olan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın kapatılması Gazze'de yaşayan yaklaşık 2 milyon insanın sıkıntılarını arttırıyor.

Gazze'de, İsrail'in uyguladığı ambargo ve Mısır yönetiminin tünelleri yıkması nedeniyle yaşanan akaryakıt krizi, birçok sektörde sıkıntı yaşanmasına yol açıyor. Mısır-Gazze arasındaki tünellerin yıkılmasının ardından Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulmasının yanında bir de ticari ürün geçişi yapılan Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nın kapatılması, ambargo altındaki Gazze'nin sıkıntılarının artmasına ve halkın endişe duymasına neden oluyor.

Gazze'deki Filistin hükümetine bağlı Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı İdaresi Müdürü Munir el-Galban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail, Gazze'ye inşaat malzemesi, fabrikalar için gerekli malzemelerin girişine izin vermiyor. Sadece Gazze'deki insanların ihtiyacı olan sınırlı sayıda maddenin girişine izin veriyordu onu da sık sık engelliyor" dedi.

Galban, "Mısır'ın, Gazze ile arasındaki tünelleri kapatmasının ardından Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı, Gazze'deki insanların hayatı için gerekli malzemelerin girdiği tek ticari kapı oldu. Sınır kapısının kapanması, ticari hareketin tamamen sekteye uğramasına neden olacak, bu da yaklaşık 2 milyon insanın çektiği sıkıntıların katlanması demektir" diye konuştu.

Gazze'de Ezher Üniversitesi Ekonomi Profesörü Muin Receb, Gazze'nin tek ticari sınır kapısının kapatılmasının insani felakete yol açabileceğini, uluslararası kurum ve kuruluşların bu duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

İsrail, Hamas Hareketi'nin 2006 yılında Gazze'yi kontrol altına almasının ardından Gazze'ye ambargo uygulamaya başlamış, sınır kapılarını kapatmıştı. Beyt Hanun Sınır Kapısı, özellikle yabancı pasaport taşayanların girişi için açık tutulurken Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ticari ürün geçişi için kısmen açık bırakılmıştı.

Ancak, sık sık kapıyı kapatarak ürün geçişini engelleyen İsrail yönetimi, son iki günde meydana gelen hava saldırıları dolayısıyla füze saldırılarına tepki olarak kapının kapatılmasına karar verdiğini açıklamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.