Gazzeli gençlerin sınıra takılan hayalleri

Gazzeli gençlerin sınıra takılan hayalleri

İş bulma umudu Gazzeli gençleri İsrail sınırında ölümle burun buruna getiriyor

Gazzeli gençlerin iş bulma hayaliyle İsrail'e kaçak geçiş çabası çoğunlukla dramatik biçimde sona eriyor.

Abluka altındaki Gazze'den iş bulmak için İsrail'e yasa dışı yollarla geçmeyi deneyen gençlerin hayalleri gözaltı, yaralanma ve ölümle sonlanıyor.

Gazze'de faaliyet gösteren El-Mizan İnsan Hakları Merkezi, bazı gençlerin sınırı geçmeyi başardığını ancak çoğunun hikayesinin gözaltı ile sonuçlandığını belirtiyor.

Merkezin verilerine göre, geçen aydan bu yana Gazze'nin çevresindeki Yahudi yerleşim birimlerine bu amaçla girmek isterken 22 genç gözaltına alındı ancak İsrail basını bunu Filistinli gençlerin "sızma girişimi" şeklinde veriyor.

Filistin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, gençlerin İsrail'e geçmesini önlemek için Gazze sınırı boyunca kontrol noktalarını arttırmaya başladığını ifade etti.

İsrail'e geçmeye çalışanların cezalandırılacağını söyleyen Bezm, "Bizdeki verilere göre, hayatlarını tehlikeye atan bu gençlerin yaşları 14-22 arasında değişiyor. Sınır ötesinde İsrail'de daha iyi yaşam bulacaklarını sanıyorlar ancak kendilerini ölüm, yaralanma ve uzun gözaltıların beklediğini bilmiyorlar"

Bezm, uluslararası kurumları Gazze'deki ablukanın kaldırılması ve ekonomik durumun düzeltilmesi için harekete geçmeye çağırdı.

El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nin saha araştırmaları birimi koordinatörü Semir Zekut da İsrail'e geçmek isteyenlerin sayısının günden güne arttığını vurgulayarak, "Bu sayının artmasının sebebi, Gazze'deki kötü yaşam şartları ve ekonomik koşullardır. Bu gibi olayların sayısı artıyor ancak abluka ve yoksulluktan kaçmayı isteyenler bu geçişlerde yaşanan dramların boyutunu bilmiyor" diye konuştu.

Filistinli Şadi Ebu Zahir (21), 8 yıldır devam eden abluka nedeniyle Gazze'den İsrail'e geçerek, iş bulmak isteyen gençlerden sadece biri...

Kendini bekleyen tehlikeyi göze alarak sınırı geçmeyi düşleyen Ebu Zahir, ilk denemesinde, İsrail askerleri tarafından sınırda gözaltına alınmasıyla hayallerinin yıkıldığını dile getiriyor.

İsrail'e geçmek isterken Gazze'nin doğusunda gözaltına alınan Ahmed et-Turabin (22) de askerlerin kendisine "Filistinli gruplar tarafından mı yollandığı" yönünde sorular yöneltildiğini ifade ederek, "Yoğun bir sorgulamadan sonra zor ekonomik şartların beni buna ittiğine ikna oldular" şeklinde konuştu.

Haaretz gazetesi, Gazze'den İsrail'e 2014 yılında yasa dışı yollarla 170 Filistinlinin geçtiğini, bunlardan 94'ünün son saldırılarının ardından gerçekleştiğini yazmıştı.

(AA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.