Gazzeli çocuklar ateşkesin ardından sahile indi

Gazzeli çocuklar ateşkesin ardından sahile indi

Gazze'de 72 saatlik geçici ateşkesle çocuklar, deniz ve kumsalın tadını çıkarmak, savaşın izlerini bir nebze olsun silmek istiyor.

Gazze'de Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki 72 saatlik geçici ateşkesle birlikte geçiminin önemli bir kısmını balıkçılıktan sağlayan Gazze halkı, plajlara inerek balık tutmaya ve denize girmeye başladı.
 
 İsrail'in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle Gazze sahillerinde duran hayat ve bölgenin geçim kaynaklarından balıkçılık, 72 saatlik ateşkes kararıyla bölgedeki büyük yıkıma rağmen hareketlenmeye başladı.
 
Sahillerde oynayan çocukları hedef alan bombardımandan sonra bugün saat 08:00'de sağlanan geçici ateşkesle çocuklar, deniz ve kumsalın tadını çıkarmak, savaşın izlerini bir nebze olsun silmek istiyor. 
 
Ateşkesin sağlanmasıyla kavuştuğu kısmi özgürlüğünü, 29 gün boyunca yaşayamadığı çocukluğunu yaşamak istercesine koşar adımlarla oltasını alarak sahile inen Gazzeli 11 yaşındaki Muhammed Bekr de geçimini balıkçılıktan sağlayan babasıyla sandala binerek balık tutuyor. 
 
Diğer balıkçılarla birlikte güven içinde avlanmak için denize açılan Muhammed'in babası İbrahim Bekr ise uzun aradan sonra ağını denize salarak, "Biz saatlik ateşkes değil, savaşın son bulmasını ve hayatımızın normal seyrine dönmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
 
Filistin Balıkçılar Sendikası verilerine göre, yaklaşık 4 bin balıkçının bulunduğu Gazze'de, aileleriyle geçimi balıkçılığa dayanan kişilerin sayısı 50 bini geçiyor.
 
Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması, Filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. Buna rağmen Gazzeli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanma izni veren İsrail, bazen bu sınırı 3 mile kadar indiriyor. İsrail askerleri, bu çerçevede zaman zaman Filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.
 
Gazze'deki Filistinli gruplar ile İsrail arasında bugün Mısır arabuluculuğunda saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı.  
 
Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişinin hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişi yaralandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.