Gazze'den Mısır'a 'sınır kapısını aç' çağrısı

Gazze'den Mısır'a 'sınır kapısını aç' çağrısı

Gazze Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Heyeti, Mısır'ı Refah Sınır Kapısı'nı insani durumlar için açmaya çağırdı.

Refah Sınır Kapısı'nın önünde basın toplantısı düzenleyen Gazze Ablukayı Kırma ve Yeniden İmar Heyeti Sözcüsü Ala el-Batta, "Mısır yönetimini, Refah'ı açarak, binlerce Filistinliyi kurtaracak tarihi bir karar almaya çağırıyoruz" dedi.

Batta, Mısır'ın güvenlik endişelerini anladıklarını ancak Refah'ın açılmasının insani bir öncelik olduğunu ve bunun için Mısır'ın ve diğer Arap ülkelerinin çabalarını yoğunlaştırmasının istendiğini kaydetti.

İnsani durum nedeniyle Mısır'a geçmeyi bekleyen yaklaşık 25 bin kişi olduğu bilgisini veren Batta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Mısır yönetimini Refah Sınır Kapısı'nı açmaya yönelik çağrısını takdir etti.

Ban, dün yaptığı açıklamada, Mısır yönetiminin Refah Sınır Kapısı'nı kendi güvenlik durumu el verdiği ölçüde, bireysel geçişler ve insani durumlar için açılması konunda bir takvim koymasının gerektiğini belirtmişti.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından neredeyse Refah'ı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yılbaşından 16 Ekim'e kadar Refah farklı dönemlerde yalnızca 19 kez açıldı.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.