Gazze'deki yıkımın boyutları gün yüzüne çıkıyor

Gazze'deki yıkımın boyutları gün yüzüne çıkıyor

Filistinli gruplarla İsrail arasında varılan geçici ateşkesin ardından, Gazze'deki yıkımın boyutları gün yüzüne çıkıyor

İnsanların, ciddi boyutlarda temiz su ve elektrik sıkıntısı yaşadığı ve hayati ihtiyaçlarını karşılamada zorlandığı Gazze'de, çöplerin toplanamaması ve caddelerdeki atık sular, sağlığı tehdit ediyor.
 
İsrail saldırılarında evleri hedef alınan ve okullara sığınmak zorunda kalan Filistinliler, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
 
Han Yunus'taki evinin yıkıntıları arasında "hatıralarını arayan" 23 yaşındaki Cihan Kevari, evlerinin enkaz yığınına döndüğünü belirterek, "Kiralık ev arıyoruz ancak fiyatlar çok yüksek" dedi.
 
Şucaiyye Mahallesi'ni "enkaz kent" olarak niteleyen Hamid Halil ise "Şehir eski haline ne zaman döner ya da bu enkazlar ne zaman kaldırılır ki?" diyerek yıkımın büyüklüğüne dikkati çekti.
 
Gazze'nin Es-Sabra bölgesinden Macid Reyyan de saldırılar nedeniyle su şebekelerinin büyük zarar gördüğünü belirterek, küçük su depolarını doldurmak için her sabah yoğun çaba sarf ettiğini söyledi.
 
"Elektrik kesintileri ve çöp sorunu"
 
Yaklaşık 10 günden bu yana Gazze'de, günlük 20 saat elektrik kesintisi yaşandığını ifade eden Ranye Sekik ise "İsrail'in elektrik santralini vurmasının ardından Gazze'de elektrik kesintileri uzadı. İsrail'den gelen elektrik hatlarının da büyük hasar görmesi, uzun süreli elektirik kesintilerine yol açtı. Elektrik olmaması nedeniyle birçok ihtiyacımızı karşılayamıyoruz" dedi.
 
Gazze'nin kuzeyinden Raid et-Tevm ise belediye ekipleri gelemediği için bölge sakinlerinin çöpleri boş arazilere doldurduğunu ve bu nedenle çevrede kötü kokuların ve kirliliğin had safhaya vardığını söyledi. Tevm, "Boş arazilerin çöplülere dönüştürülmesi, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.
 
Atık sularının caddelere aktığından şikayet eden Halil ed-Delv de bölge sakinlerinin atık sular nedeniyle hastalanmaktan endişe ettiğini kaydetti.
 
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Saldırılarda, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu bin 886 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 806 kişi yaralandı.
 
Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında önceki gün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı. İsrail, bugün sona erecek ateşkesin 72 saat daha uzatılmasını kabul ettiğini açıkladı.
 
İsrail, 65 binden fazla Filistinliyi evsiz bıraktı
 
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarılarının etkileri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İsrail'in hava, kara ve denizden yaptığı bombalamalar sonucunda 10 binden fazla konut yıkılırken, 65 binden fazla Filistinlinin evsiz kaldığı bildirildi.
 
Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, yapılan ilk değerlendirmelerde, İsrail'in Gazze'ye  havadan, karadan ve denizden düzenlediği 4 haftayı bulan saldırılarında 10 binin üzerine konutun yıkılması veya ağır hasar görmesi sonucunda 65 binden fazla Filistinlinin evsiz kaldığı belirtildi. 
 
Saldırılarda, Gazze'nin temel alt yapısının büyük bir yıkıma uğradığı, su ve arıtma ve kanalizasyon ağının büyük ölçüde zarar gördüğü kaydedilirken, Gazze'ye elektrik sağlayan santralin yanı sıra sağlık tesisleri ve okulların da bombamdımanda ağır zarar gören binalar arasında yer aldığı bildirildi.
 
BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü James Rawler, yaptığı açıklamada, saldırıların durması nedeniyle insani yardım görevlilerinin, yerlerinden olmuş nüfusa gıda ulaştırma ile su ve sanitasyon altyapı çalışmalarını yapılabilmelerine imkan sağlandığını ifade etti.
 
Rawley, ''Gazze Şeridi'nde abluka tam kalkmadan, Filistinliler yeniden yapılanma çalışmalarından mahrum kalacak ve normal hayata dönmeleri imkansız olacak'' dedi.
 
Filistin sorununda daha kalıcı bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirten Rawley, İsrail'in 7 yılı bulan ablukasının kalkmasının zamanı geldiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.