Gazze'de yoksulluk, çocuk sağlığını da etkiliyor

Gazze'de yoksulluk, çocuk sağlığını da etkiliyor

Gazze'de ailelerin yaşadığı yoksulluk, çocukların kötü beslenmesiyle sağlık problemlerinin yaşanmasına neden oluyor.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de ailelerin yaşadığı yoksulluk, ekonomik şartlar ve gıda güvensizliği, çocukların kötü beslemesine ve sağlık problemleri yaşamasına neden oluyor.

Çocuklara sağlık hizmeti sunan Filistin "İnsanın Dünyası" Derneği'nin 2015 Ocak-Ekim ayları için 5 yaş altındaki 24 bin 800 çocuk üzerinde yaptığı araştırma, söz konusu çocukların yüzde 6'sının zayıflama ve kötü beslenme sıkıntısı yaşadığını ortaya koydu.
 
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir yaşındaki bebeklerin 8 ila 11 kilo arasında olması gerektiğine işaret eden araştırmanın sonuçları, kronik malnutrisyon (yetersiz beslenme) sonucu aşırı zayıflayan çocuk oranının yüzde 6 ila 8'e, anemi hastalığına yakalanan çocukların ise yüzde 28'e ulaştığını kaydetti.
 
İnsanın Dünyası Derneği Müdürü Adnan El-Vahidi, söz konusu araştırmanın sonuçlarının gösterdiği gibi Gazzeli çocukların sağlıklarının tehlikede olduğuna işaret ederek, "Bu göstergeler gerçekten tehlikeli. Çünkü herhangi bir sağlık probleminin yüzde 2 oranını aştığı bölge, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre felaket bölgesidir" dedi.
 
Bölgedeki ekonomik şartlar ve yoksulluğun Gazzeli çocukların kötü beslenme oranının artmasına neden olduğunu, fakir ailelerin çocuklarına besin değeri yüksek gıda sağlayamadığını belirten Vahidi şöyle konuştu: "8 yıldan daha uzun süredir abluka altında olan Gazze de yoksulluk oranı artıyor. Bölge halkının gıda güvensizliği sonucu kötü beslenme sıkıntısı yaşaması doğal.
 
"En büyük kurban çocuklar"
 
Vahidi, "Gazze'deki ekonomik ve insani durum bozulmaya devam etmesi, çocukların sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Koşulların kötüleşmesinin en büyük kurbanı çocuklardır" diye konuştu.
 
Yoksulluk sınırının altında yaşayan Filistinli Ebulhayr ailesinin bir yaşındaki oğulları Zeyn de iyi beslenememe sonucu anemi (kansızlık) hastası olan çocuklardan biri. Gazze'de yaşayan 13 kişilik Ebulhayr ailesinin yaşadığı gıda güvensizliği sonucu kansızlık ve kalsiyum eksikliği çeken ve sadece 5 kilo olan bebek hareket dahi edemiyor.
 
Sivil toplum kuruluşlarının verdiği kısıtlı maddi ve ayni yardımlarla geçinen ailenin annesi Nesrin Ebulhayr (38), eşi ile kendisinin işsiz olduğunu, bebeklerinin sağlıklı beslenemediğini söyledi.
 
Bebeğinin kötü beslenme nedeniyle bazı kemik hastalıklarına yakalanmasından korkan anne "Bebeğimin kötü beslenme nedeniyle çektiği sağlık sorunlarını, çocuk sağlığına önem veren kuruluşların sunduğu yardımlarla çözmeye çalışıyorum. Ben bu şartlarda bebeğimin iyi beslenmesini sağlayamıyorum" dedi.
 
Uluslararası beslenme uzmanı İbrahim Midfa, abluka altındaki Gazze'de hamile kadınların yüzde 30'unun, çocukların ise yüzde 20 ila 25'inin anemi hastalığına yakalandığını söylemişti.
 
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Gazze Şeridi'nde ekonomik göstergelerin şimdi olduğu gibi gerilemeye devam etmesi halinde bölgenin 2020 yılından önce insan yaşamına uygun olmayan bir yere dönüşeceğini bildirmişti.
 
Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan raporda, Gazze'nin dünyada işsizlik oranının en yüksek bulunduğu yer olduğu, toplumunun yüzde 80'inin bir şekilde sosyal yardım aldığı, yüzde 40'ının ise yoksulluk sınırının atında yaşadığı belirtilmişti. Raporda, Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, "1,8 milyonluk Gazze nüfusunun yüzde 43'ü işsiz ve bu dünyadaki en yüksek oran. Genç işsizlik oranı da geçen yılın sonunda yaklaşık yüzde 60'a ulaştı" denilmişti.
 
AA
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.