Gazze'de yaşananların günün özeti

Gazze'de yaşananların günün özeti

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana devam eden Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 129'a yükseldi, 10 bin 872 kişi de yaralandı.

İsrail'in gece saatlerinde yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar gün içerisinde de devam etti. Yerleşim birimleri, cami ve tarım alanlarının da hedef alındığı saldırılarda aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.
 
İsrail'in bugün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 7 Filistinlinin hayata gözlerini yumduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "7 Temmuz'dan bu yana İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'de yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 129, yaralıların ise 10 bin 872'ye yükseldi" dedi.
 
İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nde aralarında 2 caminin de bulunduğu 35 yeri vurduğu bildirildi.
 
Ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, gece Gazze'nin değişik bölgelerinde aralarında 2 caminin de bulunduğu 35 noktanın hedef alındığını belirterek, vurulan camilerin "silah deposu ve karargah" olarak kullanıldığını iddia etti.
 
"İsrail hedeflerine 30 havan topu"
 
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad'a bağlı Kudüs Seriyyeleri'nin, ortak düzenlenen bir operasyonla, Erez Sınır Kapısı çevresindeki bir hedef ve İsrail askerlerine ait bir karargahı 30 havan topuyla vurduğu belirtildi.
 
 Kassam Tugayları tarafından gün içinde yayınlanan açıklamalarda, Bi’rus-Seba kentine "Grad tipi" füze atıldığı, Gazze Şeridi çevresindeki bazı bölgelere de 41 havan topu atıldığı kaydedildi. Kudüs Seriyyeleri ise Aşkelon (Askalan) kentine "Grad tipi" füze fırlattığını duyurdu
 
Kassam Tugayları ayrıca Gazze'nin doğusunda "İsrail'e ait bir insansız hava aracı ele geçirdiğini" duyurdu.
 
Filistin direniş grupları ve İsrail arasındaki ateşkese ilişkin açıklamada bulunan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Şu anda kadar İsrail'le ateşkes yapılmasıyla ilgili nihai bir şey yok. Ateşkes için çabalar hala devam ediyor" ifadelerini kullandı.
 
Suudi Arabistan Kralı'ndan Filistin'e mesaj
 
Suudi Arabistan'ın Filistinli gruplara, İsrail'in müzakerelerde zorluk çıkarması halinde "Gazze ablukasını kaldırma" yönünde teminat verdiği iddia edildi.
 
 Filistinli gruplara yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Filistin tarafına ateşkesi kabul etmeleri ve İsrail tarafıyla müzakerelere başlamaları yönünde mesaj iletti. Kral Abdullah'ın Filistinli gruplara, "İsrail'in görüşmelerde çıkaracağı herhangi bir zorluk halinde Gazze'ye uyguladığı hava ve kara ablukasını kaldırma noktasında Araplar'ın ortak tavır alacağı yönünde teminat verdiğini" dile getirdi.
 
İsrail'in saldırılara tepkiler
 
Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran, Fas'ın Sala kentinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin onuncu gençlik konferansının açılışında "Gazze'de olanlar kalpleri parçalıyor ancak başımızı dik tutuyor" dedi.
 
Benkiran, Washington'daki ABD-Afrika Liderleri Zirvesi'nde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye şu uyarılarda bulunduğunu söyledi:
 
"Eğer İsrail şiddet kullanırsa bir şey elde edemez. Hamas'ı yok etse bile başka Hamas ortaya çıkar. Arap halkı ve Müslümanlar, Filistin'in kurtarılması için harekete geçmeye hazır. İsrail'deki siyasetçiler bunu anlıyor mu? Barışa yönelirlerse barışa yöneliriz. Bu Allah'ın emridir."
 
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştirerek, "İsrail'e karşı getirilen her eleştiri antisemitizm değildir" dedi.
 
 Tirol eyaletine bağlı Alpbach'ta düzenlenen "Alpbach Avrupa Forumu"nda yaptığı konuşmada Fischer, "Ölen Filistinlilerin sayısı, ortada büyük bir orantısızlık olduğunu gösteriyor. Ayrıca İsrail'e karşı getirilen her eleştiri de antisemitizm değildir" dedi.
 
Şiddetin nefreti körüklediğine dikkati çeken Fischer, "İsrail kendi bölgesini korumak için uyguladığı şiddeti haklı gösteriyor. Diğer tarafta ise Filistinliler füze saldırılarını, saldırgana karşı savunma olarak görüyor" diye konuştu.
 
Gazze'ye destek kampanyaları
 
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Adıyaman Temsilciliği, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazzelilere yönelik yardım kampanyası başlattı.
 
Vakıf yetkilisi Yunus Karakuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gazze'nin susuzluğuna çare ol" sloganıyla Demokrasi Parkı'na yardım çadırı açtıklarını ifade ederek,  "Kampanyamız 2 hafta sürecek. Abluka ve saldırılar yüzünden susuz kalan Gazzelilerin unutulmaması gerekiyor" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.