Gazze'de yaşananların günün özeti

Gazze'de yaşananların günün özeti

İsrail, tek taraflı ateşkes ilan etmesine rağmen Gazze'nin farklı bölgelerine saldırı düzenledi. Gazze'de ölenlerin sayısı bin 837'ye yükseldi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda bin 837 Filistinli hayatını kaybetti, 9 bin 450 kişi yaralandı. 
 
Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in tek taraflı ateşkes ilan etmesine rağmen Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının bin 837'ye, yaralananların ise 9 bin 450'ye yükseldiğini söyledi.
 
Filistin Radyo ve Televizyon Birliğinden yapılan yazılı açıklamada da İsrail ordusunun, Gazze'ye yönelik saldırılarında, şu ana kadar 10 gazetecinin öldüğü, 38 gazetecinin yaraladığı ifade edildi.
 
İsrail savaş uçaklarının gazetecileri kasıtlı ve doğrudan hedef aldığı belirtilen açıklamada, 28 gündür devam eden saldırılarda 12 basın merkezinin ve aracın hedef alındığı, savaş uçaklarının gazetecilere ait 16 evi bombaladığı vurgulandı. Açıklamada, 3 gazetecinin öldüğü, bazılarının da yaralandığı 30 Temmuz, "Gazetecilere yönelik en kanlı gün" olarak nitelendirildi.
 
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan Filistin'de gazetecilerin öldürülmesine ve AA bürosuna yapılan saldırılara tepki açıklamaları geldi. 
 
Başbakan Erdoğan, "Filistin'de şu ana kadar 10 gazeteci hayatını kaybetti. Gazze'deki Anadolu Ajansı büromuza iki kez saldırıldı, gazeteciler yaralandı. Hiç dünyadan tepki var mı?" derken, Başbakan Yardımcısı Arınç, "Gazze'deki, ayakta kalan tek basın kuruluşu, bütün dünyaya canlı haber geçen, fotoğraf geçen, üzerindeki logosuyla bizim gururumuz olan Anadolu Ajansı'na, bilerek bomba attılar. Biz isterdik ki, sadece Türkiye'den değil, bütün dünyada basınla ilgili kurum ve kuruluşlar, bunu lanetlesin, eleştirsinler, basına karşı yapılan bu saldırıya karşı çıksınlar. Ama, maalesef olmadı tespit edebildiğimiz kadarıyla" açıklamasını yaptı.
 
Ateşkes
 
Bu arada İsrail, bu sabah yerel saatle 10.00 itibarıyla 7 saatlik "insani ateşkes" kararı aldı. 
 
İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in tek taraflı ilan ettiği insani ateşkesin Gazze Şeridi'nin güneyini, özellikle de Refah kentini kapsamayacağı bildirildi.
 
Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, ateşkes ilanının ardından "İsrail'in aldığı ateşkes kararı, tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" açıklamasını yaptı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, ateşkesin üzerinden 15 dakika geçmesinin ardından Gazze'nin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı'na saldırı düzenlendiğini söyledi.
 
El-Kudra, kampta el-Bekri ailesini hedef alan saldırıda 30 kişinin yaralandığını belirtirken, Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, saldırıların, İsrail'in açıklamalarının gerçeği yansıtmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.
 
İsrail Ordusu Operasyonlar Birimi Basın Ofisi de İsrail ordusunun 63'ü bu sabah olmak üzere 4 bin 683 hedefe saldırı düzenlediğini, Gazze tarafından gün içinde 119 roket atıldığını bildirdi. 
 
AB'den Gazze saldırılarına tepkiler
 
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Gazze'de akan kanın durması gerektiğini belirterek, önceki deneyimlerin askeri operasyonların sağlayabileceklerinin sınırlı olduğunu gösterdiğini ve kalıcı barışın ancak müzakere edilmiş bir çözümle geleceğini kaydetti. 
 
Gazze’de üç haftayı aşan süredir dayanılmaz şiddet nedeniyle acı çekildiği kaydedilen Rompuy ve Barroso'nun ortak yazılı açıklamasında, "Aralarında masum kadın ve çocukların da bulunduğu korkunç can kayıplarından müteessir olduk. Çok sayıda insan yaralandı, mülkler, geçim yolları yıkıldı. Buna derhal son verilmesi gerekiyor" ifadesine yer verildi.
 
 Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), Avrupa Birliği (AB) Başkanı Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’a mektup göndererek, Gazze için en kısa sürede olağanüstü AB Zirvesi düzenlenmesini istedi.
 
İsrail'in hedef aldığı BM okulu
 
Birleşmiş Milletler (BM)  Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Refah kentinde İsrail'e hedef olmaktan kaçan Gazzelilerin sığındığı UNRWA'ya ait okula düzenlenen saldırının, uluslararası hukukun açıkça yeni bir ihlali olduğunu belirterek "BM sığınakları güvenli alan olmalı, savaş alanı değil" dedi. 
 
İngiltere, ABD ve Fransa da okul saldırısını kınayan ülkeler arasında yer aldı.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı Philip Hammond dün sabahki saldırı karşısında "dehşete düştüklerini" açıkladılar.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Refah'ta 3 bin civarında yerlerinden edilmiş kişiye barınak sağlayan, en az 10 Filistinlinin daha trajik biçimde hayatını kaybettiği UNRWA okulunun dışındaki utanç verici bombalamadan dehşete düşmüştür" ifadesini kullanırken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, uluslararası toplumun Gazze'de yaşananlara siyasi bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Fabius, "Gazze'de yaşananları katliam olarak değerlendirmek için daha kaç masumun kanı akmalı" dedi.
 
Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Gazze'de bir BM okulunu hedef alan ve en az 10 Filistinli sivilin ölümüne yol açan saldırısını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un saldırının bir suç fiili teşkil ettiğine dair görüşünün tümüyle paylaşıldığı belirtildi. 
 
Filistinli yetkililerden son gelişmelere ilişkin açıklamalar
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, ABD yönetimi, Avrupa Birliği, Rusya ve Çin başta olmak üzere uluslararası toplumdan İsrail'in saldırılarını durdurmaya zorlamalarını talep etti. 
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zühri, İsrail'in Hamas'ın ateşkesi ihlal ettiğine ilişkin iddialarına itimat eden Ban Ki-mun'u, İsrail'in Refah kentinde işlediği çirkin cinayetlere ortak olmakla suçladı.
 
Filistin Esirler Bakanlığı, İsrail ordusunun, Gazze'ye yönelik saldırılarında sınır bölgelerinde yaklaşık 200 kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. 
 
Gösteriler
 
Ürdün'ün başkenti Amman'da ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Ürdün'deki gösteri ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenirken, Viyana'daki gösteride yaklaşık 300 kişi, Gazze'ye saldırıları canlandırdı. 
 
İİT'den tepki
 
 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, İsrail ile ilişkisi olan teşkilat üyesi ülkelerden ilişkilerini gözden geçirmeye çağırdı.
 
Medeni, İİT'nin resmi internet sayfasında yer alan açıklamasında, "İsrail ile ilişkileri bulunan tüm ülkeleri, masum insanları ve vatanlarını parçaladığı, öldürdüğü gibi ellerindeki en değerli şey olan dinlerini ayaklar altına alan bu devletle ilişkileri yeniden gözden geçirmeye çağırıyorum" ifadesini kullandı.
 
Gazze'yi BM'nin yönetmesi önerisi
 
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın "Gazze’yi BM’nin yönetmesini önerdiği" iddia edildi. İsrail'de yayımlanan sol eğilimli Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, "Gazze’yi BM’nin yönetmesini" önererek, Filistin’deki İngiliz yönetimi ile Doğu Timor ve Kosova’daki BM yönetimlerini örnek gösterdiği belirtildi
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.