Gazze’de taş üstünde taş kalmadı

Gazze’de taş üstünde taş kalmadı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 18. gününde tüm şiddetiyle devam etti.

Çoğu sivil 800’den fazla Filistinli hayatını kaybederken yaralıların sayısı 5 bini geçti. Maddî hasar ise Gazze’nin bir yıllık bütçesini aşıyor.
 
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İsrail bombalarına hedef olan ev sayısı 5 bin 840. Bunlardan 2 bin 655’i kullanılamaz durumda. Yalnızca bu evleri tekrar imar etmek için 800 milyon dolara ihtiyaç duyulacak. Ana elektrik santralinin füzelerle vurulması sebebiyle Gazze’nin yüzde 80’ine günde sadece 4 saat elektrik verilebiliyor. Altyapının zarar görmesinden dolayı musluklar akmıyor, yollar da kanalizasyona döndü.
 
İsrail’in 12 Haziran’da kaçırılan 3 Yahudi genci aramak için Batı Şeria’da giriştiği geniş kapsamlı ev baskınları ve gözaltılar, süratle İsrail’in daha sonra cansız bedenlerine ulaşılan gençlerin akıbetinden sorumlu tuttuğu Hamas yönetimindeki Gazze’ye yönelik ‘Koruyucu Eşik Operasyonu’na dönüştü. 8 Temmuz’da kara, hava ve denizden bombardımanla başlatılan saldırı 17 Temmuz’da İsrail’in binlerce askerle Gazze’ye karadan girmesiyle daha da endişe verici bir boyuta ulaştı. 32 Yahudi askerin yanı sıra 2 sivil İsrail vatandaşı ve bir de yabancı işçinin öldüğü süreçte Gazze’de ise neredeyse taş taş üstünde kalmadı. İsrail basınına göre yalnızca ilk 15 günde Gazze’ye 3 bin ton bomba atıldı. Cami, okul, hastane, engelli bakım merkezleri ve BM’ye ait binalar dahi bu İsrail bombalarına hedef oldu. Kadın, çocuk ve yaşlı yüzlerce sivil Filistinli can verirken, 1,8 milyon Gazzelinin ihtiyaçlarını çatışmasızlık hallerinde dahi hakkıyla karşılamaktan çok uzak olan az gelişmiş altyapı tamamen tahrip oldu. Ateşkes sağlanması durumunda şehrin yeniden imarı için ciddi yardımlara ihtiyaç duyuluyor. İsrail ve Mısır’ın uyguladığı abluka ise bu yardımların etkin bir şekilde bölgeye ulaştırılmasını engelliyor.  
 
“5 milyar dolar vaatten tek kuruş gelmedi”
 
İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan Filistin İskân Bakanı Müfit el Hasayna’ya göre yalnızca şu ana kadar yıkılan evleri yeniden imar etmek için 800 milyon dolar kaynağa ihtiyaç var. Saldırılar sürerken toplam zararın boyutlarını hesap etmenin imkansız olduğunu söyleyen bakan, ateşkesle birlikte tüm dünya ülkelerinden yardım talep edeceklerini söylüyor. Yardım sözlerinin tutulmamasından ise son derece endişe ediliyor. Bakan daha önceki hayal kırıklığını “Bu sefer gerçek yardım istiyoruz, laf değil. (2009’daki saldırı sonrasında) bağışçı ülkeler yaklaşık 5 milyar dolar taahhüt ettiler ama bize tek kuruş dahi ulaşmadı.” sözleriyle ifade ediyor. İsrail’in 2008 sonunda başlattığı ve yaklaşık 1 ay süren operasyonda büyük çoğunluğu sivil, bin 400’den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti.
 
    İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın bölgeden aktardıklarına göre Gazze’deki ana elektrik santrali de 2 füzeyle vuruldu. Oluşan tahribat nedeniyle şehrin yüzde 80’ine günde yalnızca 4 saat elektrik verilebiliyor. Yaklaşık 1,3 milyon Gazzelinin yararlandığı içme suyu ve kanalizasyon altyapısı da ağır bombardımanda zarar gördü. Bu nedenle musluklar akmazken, yollar da kanalizasyona döndü. Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de, Gazze’de insani ateşkes sağlanması için görüşmelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ramazan Bayramı’nı da kapsayacak yedi günlük ateşkes için tarafların henüz anlaşmaya varamadığını söyledi. Ancak, ABD’li bir yetkili İsrail’in bugünden itibaren 12 saatlik ateşkes ilan edeceğini iddia etti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.