Gazze'de ölü sayısı bin 951'e yükseldi

Gazze'de ölü sayısı bin 951'e yükseldi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının bin 951'e, yaralıların 10 bin 193'e yükseldiği belirtildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada Gazze'de İsrail saldırılarına maruz kalan bölgelerde arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğine işaret ederek "Sağlık ekipleri, geçici ateşkes süresince yürütülen kurtarma çalışmaları sırasında cansız bedenlere ulaşıyor. Ayrıca saldırılarda yaralanan bazı Filistinliler de tüm müdahalelere rağmen kurtarılamıyor" dedi. 
 
Kudra, son verilere göre İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana kadar bin 951 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 10 bin 193 kişinin de yaralandığını dile getirerek, "Saldırılarda hayatını kaybedenler arasında 469 çocuk, 343 kadın, 88 yaşlı, yaralananlar arasında ise 3 bin 84 çocuk, bin 970 kadın, 368 yaşlı yer alıyor" diye konuştu.  
 
Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan son alınan ateşkes kararına kadar 36 bin 700 ev ve 152 cami, 230 okul ve 33 hastane ve sağlık merkezi hasar görürken 5 bin 622 ev 64 cami tamamen yıkıldı. 
 
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) yayınladığı raporunda,  335 bin Gazzelinin evlerinin hasar görmesi ya da yıkılması sebebiyle akrabalarının yanına sığındığını, İsrail ordusunun, 19 BM binasını, 48 içilebilir su dağıtım merkezini, 18 Ambulansı ve 3 insani yardım dağıtım merkezini vurduğunu açıkladı.
 
Anadolu Ajansı (AA) İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de gün geçtikçe ağırlaşan bilançoyu resmi verilerle ortaya koyan "www.gazasurvey.com" adıyla yayınlanan internet sitesinde saldırılarda hayatını kaybeden Gazzelilerin sayısını yetişkin erkek ve kadın, çocuk kategorilerinde yayınlıyor. Sitede ayrıca hayatını kaybedenlerden adları tespit edilebilenlerin tam listesi, vurulan ve tamamen yıkılan ev, cami, okul ve sağlık merkezlerinin sayıları da güncellenerek Dünya kamuoyu ile paylaşılıyor. 
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Mısır'ın çağrı üzerine İsrail ile Filistinli direniş gruplar arasında, 11 Ağustos saat 00.01 itibarıyla 72 saatlik ateşkes kararı alınmıştı.
 
12 Filistinli gözaltında
 
İsrail ordu radyosunda yayınlanan açıklamada,İsrail askerlerinin aralarında Hamas'ın kadrosundaki yetkililerden birinin de bulunduğu 12 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.
 
Batı Şeria'nın kuzeyindeki Deyr İstiya beldesinde 4, El Halil kentinde 3, Eriha'da ise 1 kişinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, diğer 4 Filistinlinin ise nerede gözaltına alındığına dair bir bilgi verilmedi.
 
Bir ayı aşkın süredir Gazze'ye saldırılarda bulunan İsrail, Batı Şeria'da da zaman zaman çeşitli gerekçelerle evlere baskınlar düzenleyip, Filistinlileri gözaltına alıyor.
 
Gazze dışında, düzenlenen operasyonlarda, 34 Filistinlinin yaşamını yitirdi
 
İsrail'in, 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından bugüne kadar, Gazze'deki saldırılarının dışında, farklı kentlerde düzenlediği operasyonlarda, 34 Filistinlinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
 
Filistinli kaynaklardan alınan bilgiye göre, 12 Haziran'da Batı Şeria'nın Gush Etzion yerleşim biriminde 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolmasının ardından, İsrail ordusu Batı Şeria, Kudüs ve İsrail'deki bazı kentlerde Filistinlilere ait bir çok ev ve iş yerine baskın düzenledi.
 
"İsrail'in Filistinlilere yönelik haksız uygulamalarını" protesto eylemlerine de müdahale eden İsrail güvenlik güçlerinin, bu baskın ve müdahalelerinde şimdiye kadar 34 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 22'sinin, Gazze saldırılarının başladığı 7 Temmuz'un ardından yaşamını yitirdiği kaydedildi.
 
İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Kaybolan kişilerin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Hüseyin Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve diri diri yakılarak öldürülmüştü.
 
Bu olayların ardından İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bu saldırılarda ise bugüne kadar bin 951 kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi yaralanmıştı.
 
Mısır'ın çağrısı üzerine İsrail ile Filistinli direniş gruplar arasında, 11 Ağustos gecesi 72 saatlik ateşkes kararı alınmıştı.
 
İsrail polisi, Doğu Kudüs'te 57 Filistinliyi gözaltına aldı
 
Doğu Kudüs'te İsrail ordusu ile Filistinliler arasında son günlerde çıkan çatışmalara karıştıklarından şüphelenilen 57 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
 
İsrail polisinin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Doğu Kudüs mahallelerinde son günlerde düzelenen gösterilere katıldıklarından şüphelenilen 57 Filistinli bu gece gözaltına alındı" denildi.
 
Doğu Kudüs'te Temmuz ayından bu yana  549 kişinin gözaltına alındığı, bunlardan 184'ünün gösterilere katılmakla suçlandığı ifade edildi.
 
Öte yandan Kudüs'teki Filistinli Esirler Cemiyeti Müdürü Nasır Kavs yaptığı yazılı açaıklamada, "İşgalciler gece Kudüs'teki Eski Belde, Zeytin Dağı, Vadi el-Cevz, İsaviye, Silvan, Ra's el-Amud, Es-Sevri mahallelerinde düzenledikleri geniş kapsamlı gözaltı operasyonlarında 60 Filistinli genci gözaltına aldı" ifadelerini kullandı.
 
Gözaltına alınan Filistinlilerin soruşturma için İsrail'in başkenti Tel Aviv'e götürüldüğünü kaydeden Kavs, dün geceki gözlatıların Haziran ayından bu yana düzenlenen en kapsamlı gözaltı operasyonları olduğunu belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.