Gazze’de geçici ateşkes bitti, çatışmalar sürüyor

Gazze’de geçici ateşkes bitti, çatışmalar sürüyor

Mısır’da sürdürülen dolaylı müzakereler sonuç vermeyince Gazze acılı günlerine geri döndü.

Dünkü hava operasyonlarında caminin yakınına düşen bomba, 10 yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebep oldu. Hamas görüşmelerin devam etmesinden yana, İsrail heyeti ise Kahire’yi çoktan terk etti.
 
İsrail ve Hamas heyetlerinin 72 saatlik ateşkes süresince yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varamaması üzerine, Gazze’de çatışmalar dün yeniden başladı. İsrail, bir aylık katliamın yaralarını saramamış olan bölgeyi havadan, karadan ve denizden vurdu.
 
    Kentin üzerinde uçan İsrail jetleri, dün en az 10 hava saldırısı düzenledi. Şeyh Rıdvan bölgesindeki saldırıda Nur-u Muhammedi Camii’nin yakınlarına düşen roket, 10 yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebep oldu. Saldırıda, biri ağır olmak üzere 5 çocuk da yaralandı.
 
    İsrail makamları, saldırıların Gazze’den açılan ateşle başladığını söyledi. Ordu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Hamas’ın dün öğle saatlerinde fırlattığı 33 füzeden 26’sı İsrail toprağına düştü. Geriye kalan yedi füzenin 4’ü Gazze sınırını aşamazken, 3 füze de İsrail savunma sistemi tarafından havada imha edildi. İsrail polisi, Hamas’ın el yapımı füzelerinin iki kişiyi yaraladığını açıkladı.
 
    8 Temmuz’da başlatılan ve 17 Temmuz’da kara operasyonuyla genişletilen Koruyucu Eşik adlı kanlı operasyonda şimdiye dek çoğu kadın ve çocuk olmak üzere bin 900’e yakın Filistinli hayatını kaybetti, 9 binden fazlası da yaralandı. İsrail de 3’ü sivil olmak üzere 67 kayıp verdi.
 
Kahire müzakerelerinin geleceği belirsiz
 
Çatışmaların yeniden başlamasının, Mısır’ın arabuluculuğunda başkent Kahire’de yürütülen müzakerelere nasıl etki edeceği bilinmiyor. Hamas müzakerelerin devamından yana olduğunu açıklarken, önceliğinin vatandaşlarının güvenliğini sağlamak olduğunu dile getiren İsrail ise aksi yönde görüş bildirdi. Tel Aviv heyeti, ateşkesin son saatlerine doğru sabaha kadar devam eden görüşmelerden sonuç çıkmayınca dün Kahire’yi terk etti. Uluslararası kamuoyu İsrail ve Hamas’a uzlaşma baskısı yaparken, taraflar anlaşma zemininden uzak bir noktada bulunuyor. Filistinli grup, seçimle iktidara geldiği 2007 yılından beri Gazze’ye uygulanan ablukanın sona erdirilmesini talep ediyor. Hamas’ı terörist olarak tanımlayan İsrail ise örgütün silahsızlanmasını istiyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.