Gazze’de çocuk katliamı

Gazze’de çocuk katliamı

İsrail’in Gazze’de kara, hava ve denizden yaptığı katliamın bilançosu her geçen gün artıyor.

Dünkü kayıplarla birlikte operasyonun başladığı 8 Temmuz’dan bu yana ölenlerin sayısı 325’i buldu. Bunların 70’i çocuk. Hastane morglarında bekleyen minik çocukların cansız bedenleri ise yürekleri dağlıyor.
 
Gazze’ye yönelik saldırılarını kara harekâtıyla yoğunlaştıran İsrail, dünyanın gözü önünde sivil katliamına devam ediyor. Havadan, karadan ve denizden olmak üzere üç koldan bölgeyi ateş altında tutan İsrail ordusunun dünkü bombardımanında en az 26 Filistinli hayatını kaybetti. Beyt Lahya’da vurulan bir evin enkazından bir anne ve dört çocuğu çıktı. Son kayıplarla birlikte 12 günde ölen Filistinli sayısı en az 325 oldu. Gazze’deki sağlık bakanlığı sözcüsü, ölenlerin büyük çoğunluğunu sivillerin oluşturduğunu belirtirken acı bir bilgi paylaştı: İsrail’in roket saldırılarını durdurma gerekçesiyle başlattığı operasyonda katledilenlerin yaklaşık dörtte biri (70) çocuk. Saldırılarda yaralanan çocukların sayısı da 500’ü aştı.
 
1,8 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze’de nüfusun yarısını çocuklar oluşturuyor. BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) verilerine göre 58 bin çocuk acil psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor. Birçoğu uyuyamıyor ya da sürekli kâbus görüyor. Yemeden içmeden kesilen, konuşmayı bırakan, gece yatağını ıslatan ve endişe verici psikolojik rahatsızlık işaretleri gösteren çocukların sayısı binlerle ifade ediliyor. İsrail’in 8 Temmuz’da başlattığı saldırılarda şimdiye dek 84 okul hasar görürken, 50 bin kişi evlerini terk edip BM’ye bağlı okullara sığınmak zorunda kaldı. Yüzde 80’ine elektrik verilemeyen Gazze Şeridi’nde 1 milyona yakın Filistinli, evlerinde su imkânından mahrum.
 
İsrail, son 12 günde ise 2 bin 350 hedefin vurulduğunu bildirdi. İsrail ordusu, kara harekâtının ikinci gününde Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun ve Beyt Lahya ile güneydeki Han Yunus bölgelerini yoğun bombardımana tuttu. Hamas’ın dünkü roket saldırısında iki İsrailli asker öldü, 4 asker bir sivil de yaralandı. Saldırıların gizli bir tünel yoluyla yaklaşan Hamas mensuplarınca düzenlendiği açıklandı. İsrail, Gazze’den sızmak için kullanılan 13 tüneli imha ettiğini açıkladı. İsrail hükümetinin, tünellerin yıkılmasından sonra operasyonun genişletilmesi kararı verip vermeyeceği bilinmiyor. Ülkede aşırı sağcılar ‘Hamas tamamen bitirilene dek’ operasyonun sürmesini talep ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ne kadar ileri gideceği kestirilemiyor. Askeri uzmanlar, saldırıların iki hafta daha devam edebileceğini söylerken sınırın 2 kilometre içinde mevzilenen İsrail tanklarının Gazze’nin iç kesimlerine doğru ilerlemesi durumunda sivil kayıpların artmasından korkuluyor. 
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.