Gazze'de bitkisel yağdan biyodizel üretiliyor

Gazze'de bitkisel yağdan biyodizel üretiliyor

Gazze'de bir şirket, bölgedeki akaryakıt sıkıntısını aşmak için kimyasal işlemlerle bitkisel yağlardan biyodizel üretmeye başladı

İsrail ambargosu altındaki Gazze'de bitkisel yağlardan biyodizel üretilmeye başlandı.
Gazze`deki Filistin hükümeti Ekonomi Bakanı Alaaddin er-Rafeti'nin katılımıyla açılışı yapılan şirket, kimyasal işlemlerle bitkisel yağlardan biyodizel üretmeye başladı.

Filistinli mühendis Hani Şeraf, projesinin, kimyasal işlemlerle bitkisel yağlardan biyodizel üretimine dayalı olduğunu vurgulayarak, günde yaklaşık 200 litre üretilen yakıtın, diğer yakıtlarda bulunan kükürt bileşikleri içermediği için çevre dostu olduğunu söyledi.
Şeraf, biyodizelin araçlarda ve elektrik jeneratörlerinin çalıştırılmasında alternatif yakıt olarak kullanılabileceğini belirtti.

Diğer akaryakıt ürünleri ile karşılaştırıldığında biyodizelin daha ucuz olduğunu belirten Şeraf, biyodizelin litre fiyatının 1,5 dolar olduğunu ifade etti.

Biyodizelin daha fazla üretilmesinin Gazze'deki akaryakıt krizini azaltmaya büyük katkısının olacağını ifade eden Şeraf, yetkililerden, ambargoyu hafifletecek olan projesine destek vermelerini talep etti.

İsrail'den ithal edilen benzinin litre fiyatı yaklaşık 2 dolar iken, Mısır'dan kaçak yollarla getirilen yakıtın litresi ise yaklaşık 85 sente satılıyor.

Gazzeliler, ihtiyaçlarını büyük ölçüde tüneller aracılığıyla Mısır'dan getirilen yakıtla karşılıyordu. Mısır ordusu, 3 Temmuz 2013'te seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle görevden uzaklaştırmasının ardından Gazze sınırındaki tünellerin tamamına yakınını yıktı. Bu durum, Gazze'deki akaryakıt krizinin daha da büyümesine neden oldu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.