Gazze vatanımızın aziz bir parçasıdır

Gazze vatanımızın aziz bir parçasıdır

Filistin uzlaşı hükümetinin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Rami el-Hamdallah başkanlığında gerçekleştirildi.

Ramallah'ta yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısına, İsrail'in Batı Şeria'ya geçişlerini engellediği Gazze'deki 4 bakan video konferans sistemiyle katıldı. Başbakan Rami el-Hamdallah, "Gazze vatanımızın aziz bir parçasıdır. İsrail'in Gazze'deki bakanlarımızın Ramallah'a gelmelerini engellemesine karşıt, bizler, en kısa sürede tüm hükümet üyeleriyle birlikte, Mısır üzerinden Gazze'ye gideceğiz" dedi.

Uzlaşı hükümetinin başarısının ulusal bir sorumluluk olduğunu belirten Hamdallah, şunları kaydetti:

"Tek halk, tek vatan ve tek hükümet çalışmalarımız devam ediyor, ayrılıkla geçen kötü yedi yıldan sonra, bugün tüm kurumlarda birliği sağlamak amacıyla görüşmelerde bulunuyoruz. Fakat İsrail, bu çabaları engellemeye çalışıyor. İsrail, Adalet Bakanı, Kadın İşleri Bakanı, Çalışma Bakanı ile Bayındırlık Bakanı'mızın Ramallah'a gelmelerine engel oldu. İsrail'in tehditleri yeni bir şey değil. Uluslararası toplulukların İsrail'e, ambargonun kaldırılması ve esirlerle ilgili uygulamalarına son vermesi için baskıda bulunmalarını istiyoruz."

Konuşmasında uluslararası toplulukları, Filistin halkı ve açlık grevindeki tutuklularla dayanışmaya davet eden Hamdallah, açlık grevindeki tutukluların hayatından İsrail'in sorumlu olduğunu söyledi.

Hamdallah, hükümetlerinin FKÖ ve İsrail arasında veya uluslararası düzeyde yaptığı anlaşmalara riayet etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

Filistin'de, 23 Nisan'da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan uzlaşı hükümetinin bakanları dün yemin etmişti. Rami el-Hamdallah başkanlığındaki kabinede yer alan Gazzeli 5 bakandan 4'ü ise İsrail'in geçişlerine izin vermemesi nedeniyle törene katılamamıştı.

Ashton, Filistin’de hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Filistin'de uzlaşı hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, “Bağımsız kişilerden oluşan bu hükümetin kurulmasını ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, hükümetin 1967 sınırlarına dayanan iki devletli çözüme, İsrail’in meşru var olma hakkının tanınmasına, şiddete başvurmamaya ve önceki anlaşmalara bağlı olduğuna yönelik açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesine yer verdi.

 Ulusal mutabakat hükümeti kurulmasının Filistin’deki uzlaşma açısından önemli bir adım olduğunu belirten Ashton, “AB’nin yeni Filistin hükümetine yönelik angajmanı bu politikalara ve taahhütlere bağlılığı temeline dayanacak” ifadelerini kullandı.

Filistin’deki uzlaşının önünde çok sayıda zorluk olduğunu kaydeden Ashton, “aynı zamanda barış süreci, demokratik yenilenme ve hem Gazze’deki hem de Batı Şeria’daki Filistin halkı için yeni olanaklar yarattığını” vurguladı.

23 Nisan’da Hamas ve Fetih arasında varılan milli mutabakat çerçevesinde kurulan Başbakan Rami el-Hamdallah başkanlığındaki uzlaşı hükümetinin bakanları dün yemin etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.