Gazze sular altında

Gazze sular altında

İsrail’in Temmuz ayındaki saldırılarında 434’ü çocuk 2 bine yakın Filistinliyi öldürdüğü Gazze’de etkili olan sağanak yağmur nedeniyle enkaz halindeki onlarca ev sular altında kaldı. Mahsur kalanlar teknelerle tahliye ediliyor.

Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde sağanak nedeniyle onlarca ev sular altında kaldı. Bölgede Salı gününden beri etkili olan kar fırtınasından sonra dün de sağanak yağışlar nedeniyle Refah kentinin Cemize es-Sebil Mahallesi’nde yaklaşık 50 ev sular altında kaldı. Cemize es-Sebil Mahallesi’nde mahsur kalan vatandaşları küçük teknelerle kurtarmaya çalışan sivil savunma ekipleri, sağanak havada pompaların bozuk olması nedeniyle suyun tahliye edilememesinden dolayı zorluk yaşadı.

Gazze Belediyesi, İsrail saldırılarında altyapının hasar görmesi nedeniyle bölgeyi etkisi altına alan yağışlara karşı insani krizin yaşanmaması konusunda uyarı yapmıştı.

ŞECAİYYE ENKAZ HALİNDE

Bu arada, İsrail’in 7 Temmuz ve 8 Ağustos arasında hava, kara ve denizden düzenlendiği saldırılarda harabeye dönen Gazze’nin Şecaiyye bölgesinde yıkılmış binalara sığınan Filistinliler soğuk kışta yaşam mücadelesi veriyor. BM verilerine göre, İsrail’in 51 gün süren saldırısında 434’ü çocuk, 246’sı kadın, 79’u yaşlı 2 bin 200 kişi hayatını kaybetti. 2 bin 877’si çocuk, bin 927’si kadın, 374’ü yaşlı 9 bin 852 kişi yaralandı. 

YARIM MİLYON EVSİZ

Bombardımanlarda yarım milyondan fazla insan evsiz kaldı ve on binlerce ev zarar gördü veya yıkıldı. Saldırılarda en çok hedef alınan noktalardan biri de nüfus yoğunluğu fazla olan Gazze’nin Şecaiyye bölgesiydi. İsrail tankları ve savaş uçakları Şecaiyye’de sadece bir günde 72 kişiyi öldürdü, 200’den fazla kişiyi de yaralamıştı. Şecaiyye ve diğer bölgelerde beş aydan daha 
uzun bir süre geçmesine rağmen yıkılan evlerin sadece çok küçük bir kısmı yeniden inşa edilebildi.

Her yer moloz

Şecaiyye'deki Harara Sokağı bombardımanda en fazla hasar alan bölgelerden biri. Gençler sokaktaki molozlar arasında kurtarılabilir bir şey var mı diye dolaşıyor. Bükülmüş demirleri düzeltmeye çalışan 19 yaşındaki Ali Hveh "Hiçbir şeyimiz yok, umarım evlerimize kavuşuruz" diyor.

Savaş bölgesi gibi

Şecaiiye hâlâ bir savaş bölgesi görünümünde. Caddeler, sokaklar, duvarları harap, kimisi tamamen yıkılmış evler ve dükkanlarla dolu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.