Gazze sahili Filistinlilerin ekmek kapısı

Gazze sahili Filistinlilerin ekmek kapısı

Gazze'de Filistinliler, geçimlerini seyyar mekanlar işleterek temin ediyor.

Devam eden İsrail ablukası sebebiyle işsizlik oranının yüzde 40'a ulaştığı Gazze'de işsizler, sahil şeridine kurdukları seyyar mekanlarında ailelerinin geçimlerini temin savaşı veriyor.

İsrail ablukası altında olması nedeniyle iş imkanları çok sınırlı olan Gazze Şeridi'nde, Mısır'ın da tünelleri kapatması ve ihracat ürünlerinin girmesinin engellenmesi, işsizlik sorununu zirveye taşıdı.

Eğlence ve rahatlama yeri olmaktan çıkan Gazze'nin altın kumlu sahili, işsizlerin günlük kazançlarını temin etmek için yarıştıkları bir ekmek kapısına dönüştü.

Selim Ebu Muhammed (45), " İşsizler için hayat kaynağı olan sahilde közde mısır satmaktan başka bir geçim kaynağı bulamadım" diyerek, 9 kişilik ailesinin bakımından sorumlu olduğunu ifade etti.

7 çocuk babası olan Enver Hamid (47), "Daha önce inşaat işçisi olarak çalışıyordum. Buradan başka hiçbir yerde iş imkanı kalmadı. Ailemin günlük geçimini ancak karşılayabiliyorum" diye konuştu.

Küçük bir seyyar arabada balon, top, kağıt uçak gibi çocuk oyuncakları satan Semih en-Neccar (23), daha önce Gazze-Mısır arasındaki tünellerde çalıştığını ancak tünellerin kapatılmasıyla işsiz kaldığını söyledi.

Hasta babası ve 11 kişilik ailesinin geçimini sağladığını söyleyen Neccar da Gazze'deki tek iş imkanının sahil şeridi olduğunu kaydetti.

Amir Yasin (26) ise annesinin yaptığı, su, şeker, limon ve aromadan oluşan "sahilin meyvesi" olarak bilinen buzlu karışımı satarak geçimini temin ediyor.

Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadığını belirten Yasin, en azından günlük geçimini çıkarabilmek için sahilde çalıştığını ifade etti.

Mısır'da darbenin ardından iş başına gelen yeni yönetim tarafından kapatılan Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemeyle, akaryakıt geçiriliyordu.

İsrail 2007 yılında Gazze Şeridi'ne inşaat malzemesi girişini yasakladı. İlk kez Şubat 2013'de inşaat malzemesi girişine izin veren İsrail, 1 ay sonra bu malzemelerin Hamas hareketi tarafından askeri amaçlı kullanıldığını iddia ederek tekrar yasaklama yoluna gitti.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, 2014 yılının ilk çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 40 oldu.

Ablukaya Karşı Halk Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Gazze'de günlük kişi başına düşen gelirin 2 dolar olduğu belirtilmişti.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.