Gazze konferansına Türkiye de davet edildi

Gazze konferansına Türkiye de davet edildi

Mısır'da Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenecek konferansa Türkiye'nin de davet edildiği bildirildi.

Filistin'in Kahire Büyükelçisi Cemal eş-Şevbeki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralarında Türkiye ve Katar'ın da bulunduğu yaklaşık 30 dışişleri bakanı ve farklı devletlerden 50’den fazla heyete Mısır'daki konferansa katılmaları için davet gönderildiğini belirtti.
 
Türkiye ve Katar'ın daveti kabul edip etmediğine ilişkin bilgi vermeyen Şevbeki, "İsrail ve münferit olarak herhangi bir Filistinli grup çağrılmadı. Konferansta yalnızca ulusal uzlaşı hükümetini temsilen bir Filistinli heyet olacak" dedi.
 
Şevbeki, "Konferansın açılışını Mahmud Abbas ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yapacak. Abbas, Filistin'deki siyasi durumlardan bahsederek Gazze'nin imarı, İsrail işgalinin sona ermesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulması için uluslararası toplumdan destek isteyecek" diye konuştu.
 
Uluslararası toplumun Filistin'e kayıtsız kalmayacağı konusunda ümitli olduklarını ifade eden Şevbeki, böyle "geniş" katılımlı konferansta Gazze'nin imarı için istenenlerin elde edilebileceğini söyledi.
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı, pazar günü başkent Kahire'de düzenlenecek konferansa, yaklaşık 30 dışişleri bakanı ve farklı devletlerden 50’den fazla heyet ile başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere bölgesel ve uluslararası 20 örgüt temsilcisinin katılacağını, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri John Kerry, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair’in burada konuşma yapacağını belirtmişti.
 
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
 
Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin yeniden imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.