Gazze karanlığa gömülüyor

Gazze karanlığa gömülüyor

İsrail ve Mısır ablukası altında zor günler geçiren Gazze halkı, artan elektrik kesintileriyle de günden güne karanlığa gömülüyor.

Ağustos ayında İsrail saldırılarında büyük zarar gören bölgenin tek elektrik santrali de ihtiyaçları karşılayamıyor. Savaş öncesinde günlük 16 saat uygulanan elektrik kesintisi, saldırılar sonrasında 18 saate çıkmış. Kışın bu rakamın 20 saate çıkacağı belirtiliyor. Zaman’ın gittikçe kötüleşen koşulları yerinde gözlemlediği Gazze’de savaş sırasında evlerini kaybeden 18 bin aileyi de soğuk ve karanlık bir kış bekliyor. Yine kış şartlarında okullarda eğitim görmeye çabalayan öğrenci ve hastanelerde tedavi olmayı bekleyen hastaların akıbeti de yetkilileri kara kara düşündürüyor. Elektriğin çok kısıtlı süre ulaşılabilir oluşu şehirde ekonomiyi de durma noktasına getirmiş. Esnaf kan ağlıyor.
 
Gazze’ye yeterli miktarda petrol ürünleri giremiyor. Mısır ise Abdulfettah el-Sisi yönetiminin başa geçmesinden sonra Gazze ile sınır ticaretini durdurdu. Normal yollardan ve tünellerden geçen petrol ürünlerinin satışına izin verilmiyor. Bu durum, hâlihazırda İsrail saldırılarında gördüğü zarar nedeniyle kısıtlı kapasiteyle çalışan Gazze Elektrik Santrali’nin faaliyetlerini iyice sıkıntıya sokuyor. 140 megavat elektrik üretme kapasitesi olan santral, petrol sıkıntısı nedeniyle neredeyse tamamen çalışamaz hale gelmiş. Santralin, geçtiğimiz yaz savaş sırasında iki yakıt tankı da vurulmuştu. 1,9 milyon kişinin yaşadığı Gazze’nin elektrik ihtiyacı 360 megavat seviyesinde. Ancak şu an İsrail üzerinden 120 megavat, Mısır üzerinden de 30 megavat elektrik sağlanabiliyor. Bu durum, Gazze’yi İsrail’e daha da bağımlı hale getiriyor.
 
Santralin genel müdürü Dr. Refik Maliha, tamirin kısa sürede yapılmaması durumunda Gazzelileri zor günlerin beklediğini söylüyor. İsrail ve Mısır üzerinden gelen elektriğin de zaman zaman kesildiğini bildiren Maliha, durumun gün geçtikçe zorlaştığını aktarıyor. İsrail üzerinden gelen petrolün çok pahalı olduğunu ifade eden yetkili, bu nedenle Gazze’de çok yüksek fiyata elektrik üretebildiklerini söylüyor. Maliha, “45 milyon dolar borcumuz var. Savaş sırasında iki yakıt tankımız vuruldu bu rakama 16 milyon dolar daha eklendi.  Çalışanlarımızın ücretlerini ödeyemiyoruz. Kapanma tehlikesiyle karşı karşıyayız.” diyor.
 
Gazze’de yaşam mücadelesi gökten bomba yağmasa da şiddetini hiç azaltmıyor. Yalnızca saldırılara maruz kaldığında dış dünyada gündeme gelen sıkıntılar silahlar sustuğunda unutuluyor. Savaşta bombalar, ‘barış’ta ilgisizlik vuruyor bölge insanını. Dillerde tek bir soru: Bizi hatırlamanız için illa ölmemiz mi gerekiyor? 
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.