Gazze ile İsrail arasında dini isim savaşları

Gazze ile İsrail arasında dini isim savaşları

Gazze'deki direniş hareketleri ile İsrail'in, operasyonlara verdikleri isimlerde dini boyut ağır basıyor.

İsrail ile Gazze'deki direniş grupları arasında bugüne kadar yaşanan operasyonlara verilen adlarda dini boyutun ağır bastığı belirtiliyor.
 
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısı devam ederken Filistinli uzmanlar, tarafların operasyonlara verdiği isimleri psikolojik bir unsur olarak kullandığı görüşünde birleşiyor.
 
ِAA muhabirine konuşan Filistinli yazar Husam ed-Dicni, "İsrail, operasyonlara isim verirken Tevrat'tan, İzzeddin el-Kassam Tugayları da Kur'an-ı Kerim ve Hazreti Peygamberin sünnetinden ilham alıyor" dedi.
 
2008'den bu yana yaşanan operasyonları örnek veren Dicni, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İsrail, 2008-2009 yılında Gazze'ye düzenlediği operasyona 'Dökme Kurşun Operasyonu' ismini vermişti. İzzeddin el-Kassam Tugayları da bu operasyonu hakla batılın mücadelesi olarak gördüğü için 'Furkan Savaşı' adını verdi. 2012'deki operasyonda İsrail, 'Bulut Sütunu' ismini kullanırken İzzeddin el-Kassam Tugayları, Kabe'yi yıkmaya gelen Ebrehe ordusunun üzerine Ebabil kuşlarının attığı taşları hatırlattığı için 'Siccil Taşı' ismini kullandı. Bugün yaşanan operasyona İsrail, 'Koruyucu Hat' ismini verirken Kassam Tugayları, buna karşılık 'Yenmiş ekin yaprakları' ismini kullandı."
 
İsrail konusunda araştırma yapan Hani Ebu Siba ise "İsrail ve Filistin'deki pek çok laik akım operasyonun siyasi boyutu üzerinde duruyor ve özgürlük için yapıldığından bahsediyor ancak derinlemesine bir incelemede bu operasyonlarda dini boyutun daha ağır bastığını görüyoruz" diye konuştu.
 
İsrail ordusunda büyük bir değişim yaşandığını belirten Siba, operasyonlara verilen isimlerin buna en büyük delil olduğunu söyledi.
 
Amaç karşı tarafı korkutmak
 
Filistinli araştırmacı Adnan Ebu Amir ise İsrail'le direniş hareketlerinin operasyonlara verdikleri isimlerde karşı tarafı korkutma özelliğinin ağır bastığına dikkati çekti.
 
Amir, "İslami direniş, İsrail'in her ismine karşı başka bir isim buldu. Direniş siyasi, askeri ve psikolojik olmak üzere her alanda savaşa girdi. İsimler de bu oyunun büyük bir parçası oldu. Güçlü psikolojik boyuta sahip bu isimlerle, İsrail'in yapmaya çalıştığı şeyin benzerini yaptı" değerlendirmesinde bulundu.
 
İsrail uzmanı Antoine Şelhit ise direniş gruplarının operasyonlara verdiği isimlerin siyasi ve dini boyutu olduğunu vurguladı.
 
Şelhit, "İsrail'in yaptığı gibi direniş de hem söz hem de fiille, İsraillilerin kalplerine korku salarken Filistinlilerin de maneviyatını yükseltmeye çalıştı" ifadesini kullandı.
 
Gazze İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Hani el-Besus askeri operasyonların isimlerinin, gönderilen roketlerle birlikte daha büyük önem kazandığını ifade etti.
 
Besus, "Direniş hareketleri, kullandığı isim ve attığı roketlerle askeri, siyasi ve psikolojik açıdan her türlü savaşa hazır olduğunu gösterdi" görüşünü dile getirdi. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.