Gazze için ortak komite kuruluyor

Gazze için ortak komite kuruluyor

Hamas Siyasi Büro üyesi Hayye, "Başbakan Hamdallah ile yaptığımız görüşmede, Gazze'deki sorunlara çözüm arayacak ortak komite oluşturulması yönünde anlaşmaya vardık" dedi.

Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah'la, sorunların çözümü için ortak komite oluşturulmasında anlaştıklarını söyledi.

Hayye, "Başbakan Hamdallah ile yaptığımız görüşmede, Gazze'deki sorunlara çözüm arayacak ortak komite oluşturulması yönünde anlaşmaya vardık" dedi.

Elektrik kesintileri, eski Hamas hükümeti memurlarının maaş ödemeleri, İsrail saldırılarının ardından bölgenin yeniden imarı ve sınır kapılarının uzlaşı hükümetine devredilmesi gibi sorunlara çözüm için komite oluşturulacağını aktaran Hayye, "Başbakan Hamdallah görüşmede, Gazze'deki sorunlara yönelik çözüm planlarını Hamas heyetine aktardı" diye konuştu.

Gazze Şeridi'ndeki kriz ve sorunlara çözüm yollarını arama çalışmaları kapsamında bugün bölgeye giden Hamdallah, Fetih Hareketi heyetiyle uzun süren görüşmesinin ardından Hamas heyetiyle de bir araya geldi.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan 2014'te varılan milli mutabakat sonucu 2 Haziran'da uzlaşı hükümeti kurulmuş ancak ödeme yapmaması nedeniyle Gazze'de eski hükümete bağlı işçi ve memurlar, mayıs ayından bu yana yalnızca birkaç kez maaşlarını alabilmişti. İsrail'in ablukası nedeniyle yakıt krizine bağlı olarak sıklıkla meydana gelen elektrik kesintileri ve sınır kapıları idaresinin hükümet tarafından devralınmaması bölgede aksaklıklara ve protestolara neden olmuştu.

Öte yandan İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü. Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze'nin imarı için 12 Ekim 2014'te düzenlenen uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.

sabah 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.