Gazze her an patlayabilir

Gazze her an patlayabilir

Gazze’deki insani kriz büyük bir sosyal patlama eşiğine dayandı

İsrail ve Mısır cuntasının kıskacı altında yaşam mücadelesi veren Gazze'nin dramını uluslararası toplum izlemekle yetinirken bölgede basınç giderek artıyor. Gazze'deki İslam Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Prof Dr. Hani el-Besus, “Yeniden imar için acele edilmemesi, Gazze'deki durumu her an patlamaya hazır bir volkan haline getiriyor. Yaklaşık 10 yıldan bu yana abluka altında olan Gazzelileri içine düştükleri umutsuzluk yüzünden şiddete sevk ediyor” diye konuştu. Besus, Gazze'de hayatın durduğunu, işsizlerin her geçen gün arttığını, üniversite mezunlarının iş bulamadığını ve durumun sürekli daha kötüye gittiğini dile getirdi.

ZAMAN AYARLI BOMBA

Mısır ordusu Gazze sınırında bulunan tünelleri bombalarken İsrail saldırıları ve ablukası nedeniyle de yoksulluk ve işsizliğin dünyadaki en yüksek orana tırmandığı Gazze her an patlayabilecek bir bombaya benzetiliyor. Filistinli siyasi analist Prof. Dr. Abdussettar Kasım, “Siyasi bir çözümün bulunmaması ve İsrail'in saldırılarının ardından imar çalışmalarını gecikmesi söz konusu. Öfke ve hayal kırıklıklarının oluşturduğu zaman ayarlı bir bombadan söz ediyoruz ve her an infilak edebilir” dedi.
 
İsrail ablukası nedeniyle kısıtlı imkanların insanları zor ve mücadeleci bir yaşama mecbur ettiği Gazze’de, yaşadığı rahatsızlık sonucu görme yeteneğini tamamen kaybeden 37 yaşındaki Raid er-Rifi, Tuffah Mahallesindeki atölyesinde otomobil tamirciliği yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

ÖLÜM DÖŞEĞİNDE

Dünya Bankası'nın Gazze ve Batı Şeria'dan sorumlu yöneticisi Steen Lau Jorgensen de “İsrail'in son saldırısı ve süren ablukanın Gazze ekonomisi ile insanların yaşam standartlarına yıkıcı etkisi olduğunu” söyledi.

Gazze Ticaret Odası Halkla İlişkiler Müdürü Mahir et-Tabba, “Gazze ölüm döşeğinde. Tünelleri kapatılan, imar edilmeyen, susuz, elektriksiz, ilaçsız bırakılan Gazze dünyadaki en büyük hapishane örneği oldu. Bu veriler, ablukanın sona ermesi için İsrail'e baskı yapılmazsa bir patlama yaşanmasının engellenemeyeceğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.