Gazze bina mezarlığı gibi

Gazze bina mezarlığı gibi

Siyonist İsrail’in günlerce süren saldırılarında “bina mezarlığı”na dönen Gazze’deki molozların kaldırılması için acilen 30 milyon dolara ihtiyaç olduğu bildirildi.

Filistin Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Naci Serhan, bölgede neredeyse 3 milyon tona yakın molozun olduğunu ifade ederek, “Bu korkunç bir rakam. Bölgenin bu miktardaki moloz yığınından temizlenmesi için gerekli teçhizatın sağlanması halinde bile yaklaşık bir sene gerekli” şeklinde konuştu.
  
İsrail’in günlerce süren saldırılarında adeta yerle bir ettiği Gazze sokakları, birer “bina mezarlığı”na dönüştü. 
 
Filistin Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Naci Serhan, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından meydana gelen hasara değinerek, “Gazze Şeridi’nin moloz yığınının temizlenmesi için acilen 30 milyon dolara ihtiyaç var. Bölgedeki ablukanın tamamen kalkması ve sınır kapılarının açılması halinde, ilk önce bölgenin molozdan arındırılması gerekiyor” dedi. 
 
İsrail’in daha önceki saldırılarını ve bölgede meydana getirdiği tahribatı hatırlatan Serhan, “İsrail’in 2008 ve 2012’deki saldırılarının ardından da bu tür sorunlar yaşanmıştı. İsrail, arkasında bir moloz yığını bırakmış, daha sonra bölge enkazdan temizlenmişti. Ancak bu sefer bölgeyi temizlemek ve yeniden yapılandırmak için abluka ve gerekli malzemelerin bölgeye girişi sorunuyla karşı karşıyayız” diye konuştu.
 
Serhan, bölgede neredeyse 3 milyon tona yakın molozun olduğunu ifade ederek, “Bu korkunç bir rakam. Bölgenin bu miktardaki moloz yığınından temizlenmesi için gerekli teçhizatın sağlanması halinde bile yaklaşık bir sene gerekli” şeklinde konuştu.
 
“ÇÖZÜM ÖNERİLERİ” 
 
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın bu meseleye çözüm bulmak için çeşitli araştırmalar yaptığını aktaran Serhan, “Sunulan öneriler içerisinde bölgedeki molozla Gazze limanının genişletilmesi ya da sahil kesimi için dalgakıran inşa edilmesi de yer alıyor” ifadesini kullandı. Filistin Ekonomi Konseyi üyesi mühendislerin hazırladığı raporda ise inşaat molozlarının öğütülerek inşaat malzemesi ya da yol yapımında kullanılabileceğine işaret edildi.
 
EVSİZ KALAN FİLİSTİNLİLER
 
Öte yandan Şucaiyye, Huzaa mahalleleri ile Rafah kentinin doğusundaki bazı bölgelerin neredeyse tamamen yıkıldığı Gazze Şeridi’nde pek çok Filistinli evsiz kaldı. Şucaiyye Mahallesi’nde yerle bir olmuş evinin karşısında kalan Salih Seker, içinde bulunduğu durumu şu sözlerle dile getirdi:
 
“Bu devasa moloz yığınları ne olacak? Bunları kim temizleyecek? Sanırım sokakları bu milyonlarca ton moloz yığınından temizlemek için seneler gerekiyor.” Filistin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın verilerine göre, Gazze’de 51 gün devam eden İsrail saldırılarında, 17 bin 200 bina tamamen yıkıldı, 41 bin 350’si hasar gördü. Okul, sağlık merkezi ve camilerin de hedef alındığı saldırılarda binlerce aile evsiz kaldı.
 
Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum