Gazze açıklarında doğalgaz bulundu

Gazze açıklarında doğalgaz bulundu

Hamas Milletvekili Salim Selame, Gazze açıklarında doğalgaz bulunduğu belirtti.

Gazze'deki Filistin yasama meclisi üyesi Selame, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, balıkçıların, Gazze'nin orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah'te kıyıdan 200-300 metre uzaklıkta "denizde kabarcıklara" rastladıklarını ifade etti.

Durumun deniz polisine bildirildiğini aktaran Selame, "İhbar üzerine bölgeye giden ekipler, kabarcıkların olduğu alandan örnekler aldı. Örneklerin Gazze'deki İslam Üniversitesi'ndeki laboratuvarlarda tahlil edilmesinin ardından bölgede doğalgaz olduğu teyit edildi" dedi.
Söz konusu yerin yüzeye yakın olduğuna değinen Selame, bunun doğalgazın kolayca çıkarılacağı anlamına geldiğine işaret ederek, "Bölgedeki doğalgazın miktarı ve nasıl çıkarılacağı hakkında yeterli bilgiye henüz sahip değiliz. Bu konuda dışarıdan konunun uzmanı şirketlerin desteğine ihtiyaç duyabiliriz" diye konuştu.

Doğalgazın çıkarılması çerçevesinde Ramallah hükümetiyle beraber hareket edebileceklerini belirten Selame, "Görüşmeler çerçevesinde doğalgazın çıkarılması için dış ülkelerle görüşmelere başlayacağız" ifadesini kullandı.

Milletvekili Selame, doğalgazın çıkarılması konusunda dış ülkelerle anlaşmaya varılması durumunda, sözkonusu bölgeye yönelik saldırılarda bulunmaması için İsrail'e "baskı uygulamasını" talep edeceklerini de dile getirdi.

Öte yandan konuyla ilgili resmi kurumlardan ise henüz bir açıklama yapılmazken, söz konusu doğalgazın yeni bir rezerv mi yoksa öncekilerin devamı mı olduğu konusunda da bilgi alınamadı.
Gazze açıklarında 1999'da doğalgaz rezervleri bulunmuş ve 2 noktadaki kuyulardan doğalgazın çıkarılması için bir İngiliz gaz şirketiyle anlaşma yapılmıştı. Sözkonusu şirket, iki kuyudaki doğalgaz miktarını 1.4 trilyon metreküp (Gazze ve Batı Şeria'nın 15 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak miktarda) olarak açıklamış, ancak 2000'de "Filistin İntifadası"nın patlak vermesi ve İsrail'in bölgeye uyguladığı abluka nedeniyle, proje yarım kalmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.