Gaziantep'teki tarihi Kurtuluş Camisi’nin açılışı yapıldı

Gaziantep'teki tarihi Kurtuluş Camisi’nin açılışı yapıldı

Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, son 10 yılda 4 bin 500'den fazla eseri yenide restore ederek insanlığın hizmetine sundu." dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünün son 10 yılda 4 bin 500'den fazla eseri yenide restore ederek insanlığın hizmetine sunduğunu belirtti.

Kaynak, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarımı tamamlanan Kurtuluş Camisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gaziantep'in aynı zamanda bir kültür mozaiğinin de parçası olduğunu gösteren bu eserin yeniden ibadete açılmasının önemini bildirdi.

"Vakıflar Genel Müdürlüğümüz son 10 yılda 4 bin 500'den fazla eseri yenide restore ederek insanlığın hizmetine sundu." diyen Kaynak, iktidar olarak vakıf eserlerinin onarımı noktasında söyleyecek çok şeyleri olduğunu aktardı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün sadece camileri değil onun dışındaki tarihi ve kültürel bütün varlıkları yeniden imar, ihya ve restore eden bir anlayışla çalıştığını vurgulayan Kaynak, Kurtuluş Camisi'nin hikayesini dinlerken Balkanlarda, Manastır'da açılışına gittiği Haydar Kadı Camisi'nin aklına geldiğini anlattı.

Yeni Foça'da Alaca Camisi'nin de inşaatının yapıldığına değinen Kaynak, bu caminin tamamen temellerine kadar yok edilmiş bir cami olduğunu belirterek, "O camiyi Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Foça'da yeniden hayata geçiriyor." dedi.

Veysi Kaynak, Mostar'da büyük katedralin de savaşta tahrip edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin, Amerika'nın, başka ülkelerin destekleriyle katedralin aşağı yukarı meydana çıkartıldığını bildirdi.

Kaynak, şu görüşlere yer verdi:

"Giriş kapısının TİKA tarafından yapılmasını arzu ettiklerini söylediler. Ona da 'peki' dedik. Biz Osmanlı bakiyesi topraklarda camiyi, kilisiyi, havrayı hep bir arada gördük. İslam halifesinin yaşadığı İstanbul'da dünyanın en büyük diğer dinlere mensup ibadethaneleri de yer alıyor. O yüzden Vakıflar Genel Müdürlüğümüz sadece camileri değil, onun dışında diğer dinlere mensup olanların ibadethanelerini restore ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Edirne'de 2. Abdulhamit Han cennet mekan tarafından yaptırılan Avrupa'nın en büyük sinegogunu restore ettirdi. 15-20 gün önce beraber orada Türkiye'deki Musevi cemaatinin yetkilileriyle bir araya geldik. Gökçeada'da Ermeni Rum Ortodoks Kilisesi, Hatay İskenderun Süryani Ortodoks Kilisesi. Ayvalık'ta Cumba'da kilise, Antep'imizde Şahinbey Havrası'nı, bunların tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından yeniden insanlığın hizmetine sunulmuştur."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.