Gaziantep'te Kurutmalık Sebze Sezonu Başladı

Gaziantep'te Kurutmalık Sebze Sezonu Başladı

Son yıllarda yurt genelinden çok yoğun bir rağbet gören kurutmalık sebze üretimi Gaziantep’te önemli bir sektör haline geldi.

Güneydoğu bölgesinde özellikle Gaziantep ilinde kışın tüketmek için binbir zahmetle hazırlanan kurutmalık sebze ürünleri, aynı zamanda aileler için de önemli bir gelir kaynağı oluyor. Mevsimlik işçiler tarafından 40 derece sıcaklıkta tarlalardan toplanan sebzeler, üretici tarafından sebze haline götürülüyor. Sebze halinden kurutmacılar tarafından satın alınan patlıcan, biber ve salatalıklar ev kadınları tarafından oyularak dolmalık haline getiriliyor. Kurutmacıların kendilerine getirdiği sebzeleri belirli bir fiyat karşılığında saatlerce çalışarak dolmalık haline getiren ev kadınları, bu sayede aile bütçelerine önemli katkılarda bulunuyor. En başta biber olmak üzere ev kadınlarına oydurulan sebzeler, daha sonra kurutmacılar tarafından alınarak dağ yamaçlarına getiriliyor. İnce urganlara, iğneler yardımıyla tek tek geçirilmiş durumda olan sebzeler şehrin dağ yamaçlarında kurutulmaya bırakılıyor.
 
Dağ yamaçlarında rengarenk bir görüntü oluşturan kurutmalık sebzeler, izleyenlere adeta görsel bir şölen sunuyor. Yanına gelindiğinde ise kurutmalıkların rüzgarla olan dansı ve çıkardığı sesler, belgesel tadında görüntüler ortaya çıkartıyor.
 
Uzun senelerden beri ailecek kurutmalık işi ile uğraştıklarını kaydeden Zeynep Kerse, yaptıkları işin çok zahmetli bir iş olduğunu belirterek, “Burada kurutmacılık yapıyoruz. Bu iş gerçekten çok zahmetli bir iş. Halden biberleri alıyoruz. Daha sonra oyuculara veriyoruz. İşçiler burada asıyorlar. Kolay bir iş değil. Sabahın altısından akşamın yedisine kadar çalışıyoruz. Kurutmalıkları değişik illere ve Gaziantep içerisinde dağıtıyoruz. Kurutmalıkların kuruma süreleri, güneşin ısısına göre değişiyor” dedi.
 
Kurutmalık işinde 3 yıla yakın bir süredir çalıştığını belirten Ali Mamo isimli işçi ise, kurutmalıkları şehrin dağ yamaçlarına asmalarının sebebinin kurutmalıkların kuruma süresini azaltmak olduğunu aktardı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.