Gaziantep'te her 10 kişiden 1'i Suriyeli oldu

Gaziantep'te her 10 kişiden 1'i Suriyeli oldu

Gaziantep Ticaret Odasının (GTO), "Suriye Özel Gündemi" ile gerçekleştirdiği olağanüstü meclis toplantısının ardından oluşturulan Suriye Çalışma Grubu çalışmalarını sürdürüyor.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamada, yönetim kurulu başkanı Elüp Bartık ve meclis başkanı Ali Yener'in katılımıyla sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileriyle bir araya gelen grubun durum değerlendirmesi yaptığı bildirildi.

Suriyelilerin şehrin sosyo-ekonomik yapısına doğrudan ve dolayı etkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunulduğu belirtilen açıklamada, sosyo-ekonomik yönden sıkıntı yaşayan Gaziantep'in yükünün hafifletilmesinin kaçınılmaz hale geldiği vurgulandı.

Gaziantep'te yaşayan Suriyeli nüfusun oldukça yüksek olduğu, bunun da kentin sosyal ve ekonomik hayatını etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, Suriye Çalışma Grubu adına şu ifadelere yer verildi:

"Suriye'de 3 yıldır devam eden gelişmelerden dolayı Gaziantep'te yaşayan her 10 kişiden birini Suriyeli sığınmacılar oluşturmaktadır. Suriyeliler için Türkiye'ye girişte çok sıkı bir kayıt sisteminin oluşturulması gerekiyor. Sonradan sağlanmaya çalışılan kayıt altına almanın ülkeye girişte yapılması, sonradan oluşan sağlık, güvenlik ve çalışmayla ilgili pek çok sorunu en aza indirebilir. Suriyeli sığınmacıların ülkeye girdikten sonra ikamet ettikleri muhtarlıkların kayıt sistemlerinde ayrı bir başlık altında tasnifi ve bu tasniflerin tek bilgi havuzuna aktarılması, bu insanların ve bunlara hizmet götürmeye çalışan kurumların işini kolaylaştıracaktır."

Suriye'den gelenlere yabancı statüleri saklı kalmak şartıyla iş kurma, çalışma, yatırım yapma, barınma, eğitim ve sağlık konularında geçici izin verilmesinin kentin yaşadığı sıkıntıları aşmada esnek fırsatlar ortaya çıkaracağı kaydedilen açıklamada, Suriyelilerin şehrin sosyal ve ekonomik hayatına büyük yükler getirdiği ve bunun hafifletilmesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da ortak amacın Suriyelilerin şehrin ve ülkenin ekonomik ve sosyal hayatına entegre edilmesi olduğunu belirtti.

Suriye'deki gelişmelerden dolayı başta akaryakıt olmak üzere, birçok sektörden kaçakçılığın arttığı yönünden şikayet aldıklarını vurgulayan Bartık, şunları kaydetti:

"Suriyeli sığınmacılar konusunda önümüzdeki süreçte izlenecek yollar kapsamında ortak akılla hareket edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda çalışma grubunun ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin de yer aldığı bir rapor hazırlanarak tüm mercilere iletilecek. Suriye'den gelen insanların sürekli sadece birer tüketici ve yardım bekleyen 'aç insanlar' olarak lanse edilmesi ve bu yönde politikalar üretilmesi doğru değil. Ülkemizdeki pek çok kente Suriyeli sığınmacıların değişik kriter ve ölçülerde yüksek iktisadi girdileri de oldu. Gaziantep başta olmak üzere ülkemiz ekonomisinde ciddi manada bir Suriyeli işgücü girdisi bulunuyor. Ancak bunun kayıtdışı olması, hem kamunun ciddi bir vergi kaybını hem de bu insanların yardım için yığılmasını getiriyor. Suriye'den gelen insanların topluma, ekonomiye ve ülkeye makul derece ve biçimlerde entegre etmek şu anda yaşamakta olduğumuz ve giderek de büyüyen bazı sorunları da ortadan kaldıracaktır."

GTO Meclis Başkanı Ali Yener ise Suriyelilerle ilgili yaşanan sıkıntının temelini Türkiye'de göçmen yasasının bulunmamasına bağladı. Yener, Suriye'deki gelişmelerin Gaziantep'i birçok yönden etkilediğini, göçmen yasasının bir an önce hazırlanarak hayata geçirilmesinin kaçınılmaz hale geldiğini bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.