Gazetecilik tezgahına uğramak ve Public Relations (PR)

İşletmelerin kurumsallık ve profesyonellik göstergelerinin başında Halkla İlişikler konusu gelmektedir. İngilizcesi “Public Relations” (PR) olan halkla ilişkiler, iktisat işletme ve benzeri akademik eğitim programlarının önemli bir ayağını oluşturmaktadır.

 

İşletmeler canlı organizma karakterine sahiptir. Nasıl ki, bir insan tek başına hayatını devam ettirmesi mümkün olmadığı ve toplumun bir unsuru olması mecburiyeti varsa, kurumlar için de aynı şey geçerlidir.

 

İnsan sosyal bir varlık olarak toplumun bir parçası olduğu gibi kurumlar ve işletmelerin de bulunduğu bölgede, ülkede ve ülkeler arasında yer alabilmesinin gerekleri vardır.

 

Halkla ilişkiler bir kurumun iletişim, imaj, karakter, şahsiyeti(tüzel kişiliği)ni içe dönük ve harice karşı ifade eden vitrinidir. Kurumsallık göstergesidir.

Halkla İlişkiler denilince işin içinde “Halk” yani insan unsuru söz konusudur. İnsanlar arası iletişim konusu işin içine girmektedir.

 

İnsan ilişkilerinde iletişim başarısında geçerli olan bütün prensipler halkla ilişkiler için de geçerlidir denilebilir. Kişinin olumlu imajını oluşturan dış görünüm ve iç dünyası ile ahlâki değerlerin kurum imajında da önemli faktörlerdir. Yani kurumların da ahlâkı vardır ve olmalıdır. İnsanların yardımseverliği, fedakârlığının anlamı olduğu gibi kurumların “Sosyal Sorumluluk Projeleri” ile yardımseverlik ve fedakârlık örnekleri ortaya koyabilirler.

 

Hakla İlişkiler konusuna değinmemin sebebi, Üzeyir Garih’in Hayat yayınları arasında yayınlanan Halkla İlişkiler konulu kitabıdır. Bu kitapta önemli bulduğum bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum.

 

Adı geçen kitabın yazarı Üzeyir Garih, iş hayatına atılacak gençlerin öncelikle gazetecilik tezgâhından geçmelerini öneriyordu. Çok enteresan buldum. Tespit harikaydı.

Evet yanlış okumadınız her gencin mutlaka gazetecilik tezgâhından geçmeleri gerektiğinin önemine vurgu yapıyordu.

 

Gerekçesini açıklarken; gazetecilik sıfatı ile kurumların, işletmelerin üst yönetimi ile röportaj vesilesi ile konuşmayı, soru sormayı, işletme kültürü, sektörlerin sorunları gibi hayata dair çok konuda kısa sürede bilgi sahip olabilme fırsatı bulabilirsiniz diyor.

 

İnsan ilişkileri, soru sormak, bir konuda bilgi edinmek, yazmak, raporlamak, özetlemek ve benzeri bir çok konuda hayatı hızlı öğrenmek isteyen gazetecilik mutfağından geçebilmenin yollarını aramalıdır.

 

Büyük ulusal gazetelerde görev yapmak şart değil. Mahalli gazeteler, binlerce dergi var yayınlanıyor, yine mahalli radyolar, televizyonlar, internet siteleri gibi o kadar çok zemin var ki yeter ki isteyin.

 

Özellikle öğrencilik sıralarında hem öğrencilik sıfatı hem gazete, dergi, radyo, Tv. Gibi herhangi bir medya organı adına ilginizi çeken bir alanda, araştırma, röportaj yapabilirsiniz.

 

Böyle bir çalışmanın ön hazırlığı, gerçekleştirilmesi, sonunda raporlama, yazıya dökme o kadar hızlı yetişmenize vesile olur ki, siz de hayret edeceksiniz.

 

Bundan sonraki yazımızın konusu “özgüven” üzerine olacak. Enaniyet, benlik, gurur ile karıştırılan ve yanlış yorumlanan “özgüven” konusunu ele alacağız. Görüşmek dileği ile.

 

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.